Menthető az egyezmény

Az Egyesült Államok szerint megmenthető az amerikai-indiai atomenergia-egyezmény, melynek végrehajtása az indiai nacionalisták és kommunisták ellenállása miatt kétségessé vált - mondta a Fehér Ház szóvivője szerda hajnalban.

Az egyezmény szerint Washington nukleáris technológiát ad át Indiának, ezzel erős, atomfegyverrel rendelkező szövetségesre tesz szert Ázsiában. Az indiai kommunisták és nacionalisták viszont attól tartanak, hogy a megállapodás csökkenti Delhi függetlenségét, ezért mereven elutasítják a megegyezést Washingtonnal.

Az indiai miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a kormányában nélkülözhetetlen Indiai Kommunista Párt heves ellenállása miatt meghiúsulhat az Egyesült Államokkal kötött atomenergia-egyezmény. Manmohan Szingh erről telefonon tájékoztatta George Bush amerikai elnököt is.

India eddig bizalmatlan volt az Egyesült Államok ázsiai politikájával szemben, mivel Washington Pakisztánt, India fő riválisát támogatta a térségben. Az atomenergia-egyezményt és ezzel a két ország közeledését Nagy Britannia, Franciaország és Németország is támogatja.
Forrás: FH