Gyerekek egészségi állapotát vizsgálják

Egészségük megőrzése érdekében jövő év februárig mintegy ezer, három és tíz év közötti gyermeket vizsgálnak meg a pécsi gyermekklinika szakemberei - írta szerdán az Új Dunántúli Napló.

Kovács Éva, az elemzéseket végző orvoscsoport vezetője elmondta: a klinika tavaly csatlakozott a nemzetközi IDEFICS-programhoz, melynek célja, hogy felmérje a fiatal európai generáció egészségi állapotát, s javaslatokat tegyen annak javítására.

A program keretében vizsgálják a gyermekek táplálkozásának, életmódjának az egészségre gyakorolt hatását. Az orvosok megyeszerte óvodákat és iskolákat keresnek fel, a gyerekektől önkéntes alapon vért, köpetet vesznek, megmérik súlyukat, magasságukat, napirendjükről pedig kikérdezik a szüleiket.

Kovács Éva szerint ez azért fontos, mert bár a gyermekkori problémák több felnőttkori betegség, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség alapjául szolgálhatnak, a hajlam felismerésével, megfelelő táplálkozással megelőzhetők - olvasható a baranyai napilapban.

Forrás: MTI