Ártalmatlanok a sugárzó szerelvények

Az ukrán hatóságok és a fuvarozó cég megegyezésétől függ, mi lesz a sorsa a hétfőn kora délután Záhonynál feltartóztatott két vagonnak, amelyekben enyhe radioaktív sugárzást mutató cirkónium van. Az egyik feltartóztatott vagon jelenleg a határ ukrán, a má

Dobson Tibor elmondta, hogy a cirkóniumot bárhol lehet szállítani szabályos engedéllyel. Az ékszer- illetve csempegyártásnál használt anyag egyáltalán nem veszélyes. Az, hogy mi lesz a sorsa a szállítmánynak, még nem tudni. A fuvarozó cég és az ukrán hatóságok közti megegyezéstől függ, hogy a vagonok továbbmehetnek, vagy visszaküldik őket Olaszországba, ahonnan Ausztria felől Magyarországra érkeztek. Dobson Tibor szerint a két vagont valószínűleg nem a sugárzás miatt, hanem más probléma, például valamilyen dokumentum hiánya miatt állították meg az ukrán hatóságok.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, hétfő délután két cirkóniumot szállító vagont kapcsoltak le az ukrán hatóságok Záhonynál egy harminc vagonból álló szerelvényről. A katasztrófavédelem mérései szerint a szállítmány nem veszélyes. A cirkónium egyik természetes tulajdonsága egyébként az enyhe radioaktivitás, de ez az egészségügyi határérték alatt van. Július végén hasonló eset történt, akkor Csapnál lépett volna át egy cirkóniumos vagon, ám az ukránok visszafordították. Néhány nappal később a vagont visszaküldték indulási helyére, Szlovéniába.
Forrás: FH