Zuschlag bent marad

Az ügyészség indítványozta Zuschlag János előzetes letartóztatásának 60 nappal történő meghosszabbítását - közölte Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese az MTI-vel hétfőn. A nyomozási bíró fog az ügyészség indítványáról dönten

Zuschlag János előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról Szegeden döntenek, mert az ügyben a Kecskeméti Városi Bíróság még februárban elfogultságot jelentett be, s az ítélőtábla a Szegedi Városi Bíróságot jelölte ki eljáró hatóságként.

Az ügyészség indítványára a Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a gyanúsítottat. Szabó Ferenc a folyamatban lévő ügyről elmondta, hogy a tervezett nyomozási cselekmények folynak. A tervek szerint a nyomozást november 17-éig fejezi be az ügyészség.

A Bács-Kiskun Megyei Ügyészség Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsítja. A gyanúsítottak közül Zuschlag János mellett személyi titkára, Lados István és Katus Ferenc, az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának tagja is előzetes letartóztatásban van. Az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciója Zuschlag Jánost és Katus Ferencet kizárta a képviselőcsoportból.

Az MSZP kiskunhalasi szervezete és önkormányzati frakciója szeptember 27-én kizárta soraiból Zuschlag Jánost (a szervezet elnökét) és Weiszenberger Lászlót, a helyi önkormányzat MSZP-Sikeres Halasért Társaság frakciójának két tagját, a hozzájuk kapcsolódó botrányos ügyek miatt. Önkormányzati képviselői mandátumáról egyikük sem mondott le; a jogszabályok a visszahívást nem teszik lehetővé.

Szombaton a párt országos etikai bizottsága a kiskunhalasi szervezet feloszlatásáról döntött.
A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok több mint 60 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.
Forrás: MTI