Birsreneszánsz

Újból felfedezte az egyik budapesti ötcsillagos szálloda a birsalmát: ez a különleges, kissé fanyar zamatú gyümölcs sok országban kevéssé ismert, pedig nagyszerűen alkalmazható egyebek között az ősszel aktuális vadhúsok után is, izgalmas desszertként.

A birsalmát - mint oly sok mindent - már a régi rómaiak is ismerték, parfümöktől a mézig sok mindenhez használták.

Még szerelmi zálogként is ajándékozták kedvesüknek - olvasható az Erzsébet téri szálloda ajánlásában, amely Birsalma bonanza címmel külön desszertlapot adott ki a napokban.
Roland Holzer, a szálloda séfje ezúttal a következő izgalmas fogásokkal rukkolt elő: birsalma almával és Kaymak krémmel (ez egy pikáns, vaníliás alapú krém), sült birsalmatorta mandulás tojáshabbal, lassú tűzön sült birsalma mascarpone habbal, mákos-birsalmás narancstorta.

A birsalma azonban megpárolva, egyszerű köretként is finom a vadhúsok mellé. Mivel az ősz a vadak szezonja, ezért a szálloda étlapján is ilyen fogások szerepelnek: pappardelle tészta vadnyúl mártással és gyömbérrel, Chiantiban párolt vaddisznó polentával, diókéregben sült őzkaraj kelbimbó leveleken, töltött buktával és Calvados mártással, valamint egész fürj libamájas zsemletöltelékkel lencseragun tálalva.
Forrás: FH