Benyújtották

Az MSZP-frakció átnyújtotta a parlamenti frakcióknak azt az öt törvényjavaslatot, amelyek a közélet tisztaságát célozzák - mondta Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn a reggel tartott ötpárti egyeztetésről az MTI-nek.

A szocialista képviselőcsoport, illetve a kormány a nap folyamán benyújtja az előterjesztéseket az Országgyűlésnek, és javasolja, hogy a pártok a következő napokban folytassanak egyeztetéseket a törvényjavaslatok szövegéről - közölte a politikus.

Elmondta: az egyik előterjesztés a párttörvényt módosítaná a kampányfinanszírozás szabályozása érdekében; egy másik, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló javaslatuk, az összeférhetetlenséget szabályozná,; egy harmadik előterjesztés a közpénzek felhasználására, főként az európai uniós forrásokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat határozná meg.
Hozzátette: ezeket a törvényjavaslatokat a frakció nyújtja be.

Varju László közölte: a kormány terjeszti be a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre vonatkozó előterjesztést és a kormánytagok jogállásáról szóló törvény módosítását. A jogállási törvény módosítása alapján, ha valakinek megszűnik a kormánytagsága, azonnal vagyonosodási vizsgálatot kell végezni nála az Állami Számvevőszék ellenőrzése alatt, és ez a javaslat biztosítaná a személyi jövedelemadó-bevallás nyilvánosságát - fejtette ki.

Varju László hozzáfűzte: a frakciókat tájékoztatták arról is, hogy a nap folyamán benyújtják a népszavazási kezdeményezésüket az Országos Választási Bizottságnak. A frakcióvezető-helyettes arról még nem tudott nyilatkozni, hány kérdést nyújtanak be.

Arra a kérdésre, hogyan fogadták a frakciók további egyeztetésekre vonatkozó javaslataikat, a frakcióvezető-helyettes elmondta: a Fideszt szakértők képviselték, így ők politikai nyilatkozatot nem tettek, míg az MDF kezdeményezte, hogy az előterjesztések benyújtására az egyeztetések után kerüljön sor.

Varju László azt mondta: nem szeretnék, ha "tovább zajlana a maszatolás". De az MSZP arra is nyitott - folytatta - , hogy a törvényjavaslatokat visszavonja, és ötpárti egyetértéssel terjessze be később. Hozzátette: abban maradtak, hogy várhatóan lesznek további egyeztetések.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közélet megtisztítását célzó javaslatairól múlt héten szerdán kezdődtek ötpárti tárgyalások. Akkor a pártok abban állapodtak meg, hogy népszavazás helyett egyelőre ötpárti tárgyalásokkal próbálják a politikai közbizalom visszaállításához szükséges javaslatokat elkészíteni.

Az MSZP képviselőcsoportjának szombati ülése után a kormányfő közölte: hétfőn benyújtják az Országgyűlésnek a törvényjavaslatokat, és ezzel egy időben népszavazást kezdeményeznek. A politikus hozzátette, ha az öt parlamenti párt meg tud állapodni, akkor népszavazási kezdeményezésüket visszavonják.