1000 éves orosz falu

Fennállásának 1000. évfordulóját ünnepli Volokovaja, egy Szmolenszk közelében lévő falucska. A település korát a szmolenszki egyetem kutatói állapították meg az itt talált agyagcserepek, köből épített tűzhelyek alapján. Úgy tűnik, Volokovaja akkoriban erő

A falu határától alig egy kilométernyire lévő kurgánok pedig arról tanúskodnak a tudósok szerint, hogy a jelentős kereskedelmi vízi útként szolgáló Dnyepr mellett lévő Volokovaja virágzott. Jövedelmét abból szerezte, hogy kiszolgálta a folyón közlekedő hajókat.

De nem csupán kereskedők éltek itt, hanem Volokovaja háborúzott is: 1812-ben, a napóleoni háborúk idején egy ideig itt volt az akkori orosz főhadiszállás, 1941-1943 között pedig az itteni partizánok is harcoltak a fasiszták ellen. A faluról nagy jubileuma alkalmából dokumentumfilm készül Oroszország Volokovajánál kezdődik címmel.

Volokovaja még soha nem ünnepelte születésnapját, de most még tűzijáték is lesz, s a falu 270 lakosa eldöntötte: mostantól ők is megtartják településük születésnapját, akárcsak a nagyvárosok, hiszen a második évezredbe léptek.

Moszkva egyébként szeptember elején fennállásának 860. évfordulóját ünnepelte, s első ízben azzal kapcsolatban említették meg a nevét írásban, hogy egy közelben harcoló csapat ide tért be enni, inni és megpihenni.