Újraavatott emlékmű

Rekonstrukcióját követően szombaton újraavatták Zsolnay Vilmos emlékművét, melyet Pécs városa éppen száz évvel ezelőtt állíttatott az egykori neves kerámiagyáros tiszteletére.

Az alkotás felújítása azon civil kezdeményezés és példaértékű összefogás révén valósulhatott meg, amely Pécset sikeressé tette a múltban és remélhetőleg sikeressé teszi a jövőben is - hangsúlyozta a baranyai megyeszékhely polgármestere több száz ember előtt mondott avató beszédében.

Tasnádi Péter utalt rá: a kivitelezés májusban kezdődött, a felújítás mintegy 80 millió forintos költségét önkormányzati forrásból, valamint a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által indított közadakozásból finanszírozzák.

Hozzátette, hogy a munkálatok alkalmával a megrongálódott alkotást darabokra szedték, kőtalapzatát megerősítették, bronzfiguráit, plutonit kerámiáit restaurálták, bizonyos elemeit újragyártották.

A munkálatok vezetője, Áspán László az MTI-nek korábban elmondta, hogy a Pécs forgalmas belvárosában lévő, a pécsiek által csak Zsolnay szobornak nevezett emlékművet 2004 decemberében deszkaépítménnyel fedték be, miután az elmúlt években repedések keletkeztek rajta.

 A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a kárt a megnövekedett gépkocsiforgalom miatti rezonancia és egy, a talapzat mellett, a földben vezetett csapadékvíz-csatorna repedése okozta. A szivárgó víztől átnedvesedett a talaj, ezért az alkotás megsüllyedt.

A Rákóczi utcában található műalkotást 1907-ben állíttatta Pécs városa a hét évvel korábban elhunyt kerámiagyáros emlékére.

A gyár kiváló szobrásza és díszmű-tervezője, Apáti Abt Sándor, valamint Schulek Frigyes nevével fémjelzett kompozíció középpontjában Zsolnay Vilmos látható, a mellékalakok a fazekasságot, a vegyészetet, a festészetet, a szobrászatot és az építészetet szimbolizálják.



Forrás: MTI