Megint elővették az Y-tervet

Aktivistákat toboroz szombaton a Kossuth téren a Rendszerváltó Fórum azokba az úgy nevezett blokádőrségekbe, amelyeket október 20-24-e között a 11 minisztérium, a Képviselői Irodaház valamint a Miniszterelnöki Hivatal épülete elé kívánnak felállítani.

A budapesti rendőrfőkapitány egyelőre nem engedélyezte a blokádőrségek felállítását, indoklásában a szabad mozgás korlátozására és a rendőrségi törvényre hivatkozott. A döntést a fórum a bíróságnál megfellebbezte - mondta a Független Hírügynökségnek Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum szervezője.

Fáber Károly szerint a rendőrségnek nincs joga megtiltani az akciót, mivel az alkotmány és a benne szereplő gyülekezési jog felülír minden egyéb törvényt. Ezért reméli, hogy október 20-ig megkapják az engedélyt.

Összesen 150-160 emberre lenne szükség, hogy a mind a 13 épület előtt felállíthassák a blokádőrséget - mondta a szervező. Ezek az őrségek "virtuális felkiáltó jelek" lennének, arra hívnák fel a figyelmet, hogy a kormány alkalmatlan feladata ellátására, ezért távoznia kell - tette hozzá.

A fórum szervezője elmondta: az októberi demonstráció annyiban különbözne az őszödi beszéd évfordulóján, szeptember 18-án meghírdetett Y-tervtől, hogy ebben az esetben nem zárnák le teljesen a közhivatalokat. Hozzátette: elképzelhető persze az is, akkora tömeg gyűlik majd össze, hogy mégsem lehet megközelíteni a minisztériumokat.

Az Y-terv úgy szólt, hogy a tüntetők mindaddig blokád alatt tartják a kulcsfontosságú közhivatalokat, ameddig a kormány nem mond le.
Forrás: FH