Elő-eljegyzés

Kisgyerekek eljegyzése és összeházasítása továbbra is elterjedt szokás Afganisztánban, hiába küzd az ősi szokás ellen az afgán kormány és több emberjogi szervezet.

Az UNICEF legutóbbi adatai szerint az afgán gyerekek 16 százalékát 15 éves kora előtt házasságra kényszerítik, főként a szegények, a tanulatlanok és a vidéken élők között.

A szegénység miatt az utóbbi években egyre fiatalabb korban házasítják össze a kisgyerekeket. Az eljegyzés gyakran már hároméves korban megtörténik, de az sem ritka, hogy még a születés előtt. Az, hogy a kisgyerekek pár éves korban még alig tudnak beszélni, mit se számít.

A kötelező esküvőre tíz év felett kerül sor. Az első unokatestvérek közötti kényszerházasság a legelterjedtebb. Ha két gyereket eljegyezték, a házasság alól kibújni nem lehet.

Ha egy lány nem akar hozzámenni a kiszemelt fiúhoz, a családok az erőszaktól sem riadnak vissza, hogy rákényszerítsék a frigyre. Sokan elszöknek, és nem ritka, hogy drogok vagy a prostitúció áldozatai lesznek. Némelyek inkább az öngyilkosságot választják.



Forrás: MTI