Lopott-e a pénzügyminiszter?

A brit pénzügyminiszter szerdán ismét tagadta, hogy "ellopta" volna az ellenzék adócsökkentési ötletét. Alistair Darling kedden délután ugyanis jelentősen felemelte azt a küszöböt, amely után örökösödési adót kell fizetni.

 Az időközben semmivé foszlott őszi, előrehozott választásokra készülő ellenzéki konzervatív párt éppen az örökösödési adó eltörlésével akart szavazatokat szerezni.

Az adó mértéke azért is fontos kérdés Nagy-Britanniában, mert az ingatlanárak folyamatos emelkedése miatt már egy teljesen átlagos ingatlan után is örökösödési adót kell fizetni.

A konzervatívok ezek után dühösen, ötletük ellopásával vádolták meg a kormányzó Munkáspártot. "Tíz év kormányzás után bebizonyították, hogy teljesen kimerültek, és kifogytak az ötletekből" - kommentálta a kedden bejelentett költségvetési módosításokat George Osborne, a tory árnyékkormány pénzügyminisztere.

Alistair Darling, a pénzügyi tárca gazdája azonban egy szerdai tévéinterjúban azzal utasította el az ötletlopás vádját, hogy "senkinek sincs kizárólagos joga egy-egy adott ötletre". Darling emellett azt állította, hogy már a toryk legújabb javaslata előtt, még nyári miniszteri kinevezése idején elkezdett dolgozni a költségvetés módosításán.

A konzervatívok az országban élő, úgynevezett nem letelepedett külföldiek - általában gazdag üzletemberek - megadóztatásából akarták fedezni az örökösödési adó eltörlését.

A Munkáspárt szerint azonban a rájuk fejenként kirótt 20 ezer angol fontnyi - hét és félmillió forintnyi - egyszeri összeg nem fedezte volna a kieső pénzt.

Ennek ellenére Darling pénzügyminiszter is kilátásba helyezte a Nagy-Britanniában élő, de máshol adózó gazdag külföldiekkel szembeni fellépést és azt is bejelentette, hogy 2009-től környezetvédelmi adóval sújtják a légitársaságokat - ami szintén a konzervatívok programjának része volt.

A brit sajtó ezek után szerdán "szarkának" és "rablónak" titulálta a pénzügyminisztert.
Forrás: FH