A gyerekeket célozták meg

Az ausztrál kormány Tokió bálnahalászata ellen küzdve a japán gyerekeket vette célba. Ezért japán feliratos propagandavideót tett fel a YouTube népszerű internetes videócserélô oldalra.

A japán gyerekeknek szánt ausztrál videón bálnák bolondoznak a vízben, és ausztrál gyerekek juttatják kifejezésre, mennyire szeretik ezeket a kedves állatokat.

Japán a nemzetközi bálnavadászati tilalom egy joghézagát kihasználva nagy mennyiségben halász ki bálnát minden évben a Déli-sark környéki vizekbôl. Arra hivatkozik, hogy tudományos célból fog be bálnákat (ezt ugyanis lehetővé teszi a bánavadászati tilalom), valójában a "tudományos kutatás" után az óriási vízi emlősök húsa a japán éttermekben bukkan fel.

Ausztráliát különösen felháborította az, hogy Japán az idén púpos bálnákat is tervez kifogni, márpedig ez a bálnafaj Ausztráliában szinte nemzeti állat. Ezek a bálnák a párzási időszakban az ausztrál partok mentén húznak északnak. A bálnanézésre évente másfél millió turista gyűlik össze Ausztráliában, amibôl 225 millió amerikai dollárnak (több mint 40 milliárd forintnak) megfelelő összeg folyik ba az ausztrál államkasszába.

A japán gyerekeknek szánt ausztrál propagandavideóban az ausztrál környezetvédelmi miniszter, Malcolm Turnbull elmondja, hogy a sokéves tilalom eredményeként kezd növekedni a bálnák száma, miután az évszázados vadászat következtében ezek az állatok a kihalás közelébe kerültek.
Forrás: FH