1,4 milliárd forintos gyémánt

Rekordáron, 7,98 millió dollárért, azaz több mint 1,4 milliárd forintért kelt el egy ritkaságnak számító, 6,04 karátos kék gyémánt, amely a Sotheby,s aukciósház őszi hongkongi árverésén cserélt gazdát. A hibátlan szerkezetű drágakő - most már a világ legd

A tökéletes kék gyémánt 1,32 millió dollár/karátos (233 millió forint/karátos) árával vette át a vezetést az egykori rekorder vörös gyémánttól, amely annak idején 926 ezer dolláros (164 millió forintos) karátonkénti árért kelt el.

Az aukciósház szerint a vevő a rendkívül ritka és híres drágakövek felvásárlásról ismert Moussaieff londoni ékszerház. A drágakő egyébként egy ázsiai magángyűjtőtől származott.
A misztikummal és legendás történetekkel átitatott kék gyémántok évszázadok óta bűvkörükben tartják a gazdag és befolyásos embereket.
A világ legnagyobb és egyben leghíresebb kék gyémántja a Smithsonian Intézetben látható 45,52 karátos Hope gyémánt, amely XIV. Lajos francia király koronájában csillogott, mielőtt ellopták volna a francia forradalom idején.

Bár a most elkelt gyémánt nem számít nagynak, rendkívüli csiszolása és ragyogó kékes csillogása is hozzájárult a rekordárhoz, amely egy átlagos briliáns árának közel tízszerese.

Forrás: MTI