Új ásványt fedeztek fel magyar tudósok

Új ásványt találtak magyar tudósok a Fejér megyei Mányon. A leletet Koch Sándoról, a Szegedi egyetem egykori nemzetközi hírű ásványtan professzoráról nevezték el.

 A "kochsándorit" még 2004-ben került elő a település szénbányájának meddőhányójából, de évekbe telt, mire a Nemzetközi Ásványtani Szövetség hivatalosan is bejegyezte. A felfedezést idén nyáron publikálták az egyik vezető kanadai szaklapban.

Az ásványt Kövecses-Varga Lajos, a siófoki "Kárpát-medence ásványai" múzeum vezetője találta. Amikor kiderült, hogy egy teljesen új anyagról van szó, az MTA Kémiai Kutatóközpontjának munkatársa, illetve a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszékének vezetője segített a tudományos feldolgozásban.

A kochsándorit egy hófehér, tűs kristályokból álló, selyemfényű ásvány. A kalcium-alumínium-karbonát alapú anyagot néhány millió évesre becsülik, amelyből legalább ezer kisebb darab került elő. Az ásványok piaci értéke általában nem sok, de sokféle hasznosítását ismerik, az ékszerektől a vegyiparig.

Jelenleg körülbelül 4200 féle ásvány ismert, és évente 40 újat találnak a kutatók.

Forrás: FH