Fáklyás demonstráció az iskola bezárása ellen

A Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola bezárása ellen tiltakoznak hétfő este hat órától az Alkotmány utcában az intézmény volt és jelenlegi tanárai, diákjai, és szüleik az iskola 150. születésnapja alkalmából.

A főváros idén tavasszal döntött az intézmény megszüntetése mellett. A fáklyás demonstrációra várják mindazokat, akik valamilyen formában kötődtek az iskolához, és bíznak az újjáalapításban.

A Fővárosi Közgyűlés április 26-án kezdeményezte a Lengyel Gyula bezárását. A végleges döntés július elsején született meg, ennek értelmében egy évig még a jogutód intézmény telephelyeként működhet az iskola, később azonban a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskolába, illetve a most készülő Dohány utcai Térségi Integrált Szakképző Központba (TISZK) küldik a diákokat. A Rákóczi a VII. Wesselényi u. 38. szám alatt található, és a szülők szerint nemcsak hogy szűkös lenne a gyerekek számára, de messze is van, tehát sokkal többet kellene utazniuk.

A belvárosi szakképző központtal pedig kiszakítanák a gyerekeket abból a zöld környezetből, ahol eddig tanultak. A Lengyel Gyula a IX. kerületben a Friss utcában található. Az intézmény több mint 460 nappali tagozatos diákkal és 14 osztállyal kezdte a tanévet. A tanárok szerint ez azt jelenti, hogy a törvényben előírt 28 fős osztálylétszámot is "túlteljesíti" az intézmény, tehát szó sincs alacsony kihasználtságról, amire a főváros korábban hivatkozott. Az iskola tanárai és diákjai már több megmozdulást is szerveztek az átalakítások miatt, legutóbb szeptember végén a Fővárosi Közgyűlés Váci utcai épülete előtt demonstráltak a bezárás miatt.

A főváros szerint az iskola 700 férőhelyes, tehát a 460 diák ellenére sok üres hellyel működik, ezért van szükség a "racionalizálásra". Horváth Csaba, oktatásügyért felelős főpolgármester-helyettes szerint az újabb tiltakozás csak egy "érzelmi jelenség", nem ésszerű reakció. A döntés fájdalmas, de szükségszerű volt, a gyerekek pedig egyértelműen jobb körülmények közé kerülnek - mondta. Germánné Vastag Györgyi, a főváros Oktatási Bizottságának elnöke légből kapott, megalapozatlan információnak nevezte azt a híresztelést, mely szerint bizonytalan helyekre szórnák szét a diákokat. Mint mondta, a közgyűlés nem véletlenül döntött tavasszal úgy, hogy egy évig még a jogutód intézmény telephelyeként működteti az iskolát. Az új belvárosi TISZK-ben csak 2008 szeptemberére lesznek optimális feltételek a tanuláshoz - tette hozzá.

Forrás: MTI