A magas vérnyomás hete kezdődik

A magyarok negyven százalékának magas a vérnyomása, és ha ehhez még cukorbetegség is társul, akkor a betegeknél háromszorosára nő a szív- és érrendszeri szövődmények kockázata. A hétfőn kezdődő Hipertónia Héten a szakemberek tanácsadással és ingyenes szűr

Tízből négy magyar küzd a magas vérnyomás-betegséggel, vagyis a hipertóniával. Ez nagyjából ugyanannyi, mint az európai uniós átlag, tehát ebből a szempontból olyan a helyzet nálunk, mint Nyugat-Európában. A magas vérnyomáshoz azonban sok olyan más betegség is társulhat, amelyek még komolyabb gondokat okozhatnak. Ilyen például a cukorbetegség, amelynél háromszor akkora a szív- és érrendszeri szövődmények kockázata, mint a diabétesz semmilyen formájában nem érintett betegeknél. Különösen akkor veszélyes a betegség, ha a páciens nem kap semmilyen kezelést, és még túlsúlyos is. A hétfőn kezdődő Hipertónia Héten elsősorban a veszélyekre és a megelőzésre szeretnék felhívni a figyelmet a szakemberek - mondta a Független Hírügynökségnek de Chatel Rudolf professzor, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke.

A Hipertónia Héten hétfőtől péntekig mindennap más városban hallhatnak előadásokat az érdeklődők a magasvérnyomásról, a szövődményekről, a megelőzéséről és az elérhető kezelési módokról. Valamennyi helyszínen ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúly-méréseket, valamint szív- és érrendszeri rizikófelmérést is tartanak.

A Hipertónia Hét helyszínei:
október 8. hétfő Budapest: Duna Plaza 13-18 óra

október 9. kedd Pécs: Gyermekgyógyászati Klinika Oktatóterme 10-12 óra, Pécs Plaza 13-

október 10. szerda Szeged: Csongrád Megyei Önkormányzat Hivatalának nagyterme 10-12 óra, Szeged Plaza 13-18 óra

október 11. csütörtök Debrecen: Belvárosi Közösségi Ház pódiumterme 10-12 óra, Debrecen Plaza 13-18 óra

október 12. péntek Győr: Ipari Kamara Baross konferenciaterme 10-12 óra, Győr Plaza 13-18 óra

A Magyar Hypertonia Társaság három éve indította el a "Maradjunk 140/90 alatt!" programot. A kezdeményezés fő célja, hogy az érintettek folyamatosan törődjenek a magasvérnyomás-betegséggel, mindennap mérjék vérnyomásukat, és kezelőorvosukkal együttműködve érjék el és hosszú távon is tartsák meg a 140/90-es értéket. A 2005-ös adatokhoz képest a program jelentősen javított a hazai helyzeten: az induláskor csaknem 20 ezer kezelt hipertóniás beteg adatait dolgozták fel és nyomon követték az állapotukat. A 2007-es felmérés szerint míg 2005-ben a betegek csupán 39,3%-a érte el a 140/90-es vérnyomás célértéket, addig idén már 44,6%-a mondhatja el magáról ugyanezt. Ez azt jelenti, hogy a program hatására 2 év alatt 50 ezer hipertóniás beteg életkilátásain tudtak javítani a szakemberek. Ilyen eredmény eléréséhez például az Amerikai Egyesült Államokban öt évre volt szükség.
Forrás: FH