Szili a 18 százalékról és az elégedetlenségről

Szili Katalin szomorúan veszi tudomásul, hogy 18 évesen 18 százalékon áll az MSZP népszerűsége, amit komoly figyelmeztetésnek tart. A házelnököt leginkább az adatok mögött rejlő társadalmi elégedetlenség szomorítja el. Az Országgyűlés elnöke erről a Vasár

Példaként említette, hogy 35 év körüli fiatalok azt mondták neki, hogy baloldaliak, 2002-ben és 2006-ban a szocialistákra szavaztak, de ezt soha többé nem teszik. Ez bizony elgondolkodtató - hangoztatta.

Véleménye szerint a politikának arról is szólnia kell, ami az emberek hétköznapjait érinti: az energiaárakról, az egészségügyi reform végéről és sorban minden fontos társadalompolitikai ügyről.
"Nem lehet az országot folyamatos feszültségben tartani. Időnként kell egy kis lélegzetvétel is" - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy szerinte is Gyurcsány Ferenc lesz-e a miniszterelnök-jelölt 2010-ben, azt válaszolta: az MSZP demokratikus, értékei szerint baloldali párt, vagyis a jelöltség kérdésében is a testületeknek kell majd meghozniuk a választás sikeréhez vezető legjobb döntést.

Szili Katalin a Zuschlag-üggyel kapcsolatban kiemelte: attól, hogy vannak néhányan, akik visszaélnek saját pozíciójukkal, még senkinek nincs joga azt állítani, hogy minden politikus korrupt, és a szocialista frakcióban becsületes, tisztességes politikusok ülnek.

Felidézte, annak idején sokat bírálták azért, mert nomenklatúráról beszélt vagy azért, mert azt mondta, hogy az MSZP-t nem lehet zsákmánypártnak tekinteni. Az MSZP nemcsak a pártelitből áll, hanem nagyon sok emberből, akik az önkormányzatokban, kistelepüléseken vállalják ezt a pártot. Azt hiszem, az ő becsületükről is szó van - fogalmazott a szocialista politikus.

Arra a felvetésre, hogy a keddi zajos frakcióülés után a párt kitart-e a Gyurcsány-féle reformok vagy a hétpontos tisztasági csomag mellett, azt mondta: sokan szeretik ma úgy beállítani, hogy van egy reformpárti miniszterelnök és egy reformokat ellenző MSZP-frakció, de ez nem igaz. Hozzátette: más időpontban is örült volna a miniszterelnök által javasolt hét pontnak, de most sokan hajlamosak rá, hogy ezt összekössék a Zuschlag-üggyel. "Kikérem magamnak, hogy azért kelljen döntenie egy politikusnak a képviselőség és a polgármesterség között, mert van ez az ügy" - jelentette ki.

Szili Katalin kiemelte: lesújtó véleménye van arról, hogy a parlament az egyetlen munkahely, ahol nem kell elszámolni a költségtérítéssel, de a társadalom akkor is gyanakodva nézné őket, ha fizetnének azért, hogy képviselők legyenek, mondván, "ez nekik még így is megéri".

Erre szerinte az a magyarázat, hogy a társadalom elégedetlen a saját sorsával. "Azt látja, hogy miközben sorsa nem fordul jobbra, a politikusok csak az acsarkodással vannak elfoglalva. Ha a társadalom elégedettebb lenne velünk, ezt a problémát is nyugodtabban tudnánk rendezni, nem pedig pillanatnyi érdekekhez, hangulatokhoz igazodva" - közölte.

A lemondott szlovákiai látogatásával kapcsolatban beszámolt arról, házelnökként más lépést nem tervez és ezután is arra törekszik, hogy a két ország között megromlott viszonyt javítani lehessen. A kiút lehetőségét abban látja, hogy a novemberi regionális házelnöki találkozóra készülve a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke elfogadta, hogy a schengeni téma előadója legyen.

Az Országgyűlés elnöke a terveit firtató kérdésre válaszolva leszögezte, hogy jól érzi magát jelenlegi pozíciójában. "Még jobban érezném magam, ha a folyamatokra még nagyobb hatással lehetnénk" - mondta, hozzátéve: nem tőle függ, hogy hol szolgál, és nem ácsingózik pozíciókra.

Forrás: MTI