Szállodai recesszió

Alig töltöttek el több éjszakát az év első nyolc hónapjában a szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek, mint tavaly ugyanekkor. A szálláshelyek árbevétele azonban 4 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből.

Január-augusztusban 2,3 millió külföldi vendég 7 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken. A vendégek száma 1 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 2 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva. A kempingekben 3, a háromcsillagos szállodákban és a panziókban 1 százalékkal nőtt, a többi szállástípusban azonban mérséklődött a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma. A vendégek száma a kempingekben és üdülőházakban jelentősen - 9, illetve 5 százalékkal - a turistaszállókban és szállodákban csak kismértékben növekedett.

Az összesítésből kiderül, hogy az év első nyolc hónapjában a szálláshelyek 2,8 millió belföldi vendéget és 7,3 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest. A belföldivendég-éjszakák száma - a kétcsillagos szállodák, a turistaszállók és az üdülőházak kivételével - minden szállástípusban nőtt. A szállodákban a belföldivendég-forgalom összességében 5 százalékkal bővült. Az ötcsillagos házakban 31, a négycsillagosokban 21 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A Balaton január-augusztusban is kiemelkedően teljesített: a vendégek száma 6, a vendégéjszakáké pedig 2 százalékkal nőtt. Ezt kizárólag a belföldivendég-forgalom növekedése okozta. Budapest továbbra sem éri el az előző év azonos időszakában elért teljesítményét: mind a vendégforgalom, mind a szállásdíjbevétel közel 3 százalékkal csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyeknek összesen 161 milliárd forint árbevétele volt a vizsgált időszakban, ami 4 százalékos növekedést jelent. A szállásdíjbevétel 92 milliárd forint volt az év első nyolc hónapjában - ez 4 százalékos növekedést jelent a 2006-os adatokhoz képest.

A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások ára 9 százalékos növekedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás csaknem 7 százalékkal került többe.

Január-augusztusban 17,6 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 11,8 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyek, 1,6 milliárd forint értékben a magánszálláshelyek fogadtak el üdülési csekket.

2007. augusztus 31-én 2936 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 856 szálloda, 1135 panzió és 945 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) üzemelt az országban.