Csókolni tanul az arcátültetett nő

Két évvel azután, hogy átesett a világon első arcátültetési műtéten, a francia Isabelle Dinoire rövidesen ismét képes lesz csókolni. "Minden nap gyakorolja" - írja Noelle Chatelet az asszonyról szóló, Franciaországban megjelent "Dinoire csókja" című könyv

Torz arcával Isabelle Dinoire sem beszélni, sem rendesen enni nem tudott. 2005 novemberben Amiens-ben orvosok a világon első arcátültetési műtéttel pótolták a hiányzó részeket. A donor egy agyhalált szenvedett asszony volt.

A szerencsétlenséget követően nem tudta elviselni, hogy akár csak rátekintsenek. Arca szörnyetegéhez hasonlított, kilátszott az orrcsontja, ami csontvázra, a halálra emlékeztette őt. Azt gondolta, hogy arca javíthatatlanul tönkrement és vége az életének. Ekkor javasolták neki az orvosok a transzplantációt.

Ezt hosszú várakozási idő követte. November 26-án azután arról értesítették, hogy egy agyhalált szenvedett asszony szülei beleegyeztek lányuk arca egyes részeinek az átültetésébe. A műtét után hihetetlenül szerencsésnek érezte magát. "Soha nem fogom elfelejteni az a pillanatot. Úgy éreztem, mint aki új életre született" - mondta Isabelle az írónőnek.

Nehéz idők következtek azonban, amikor az új arcot el kellett fogadnia. A legnehezebb azt volt megszoknia, hogy szájának belseje azelőtt másvalakié volt. Borzasztónak érezte. Meglepetést okozott neki az is, hogy hirtelen egy szőrszál nőtt az állán, ami azelőtt soha nem fordult elő.