Itt vannak a zöldebb Volvók

Mostantól Magyarországon is elérhetőek a Volvo a környezetet kevésbé szennyező FlexiFuel modelljei. A szinte a teljes modellpalettához kérhető rendszer a hagyományos benzin mellett E85-tel is működik.

Mostantól Magyarországon is elérhetőek a Volvo a környezetet kevésbé szennyező FlexiFuel modelljei, melyeket normál benzin mellett a 85 százalék megújuló bioetanolból és 15 százalék benzinből álló E85 üzemanyaggal is vezethetünk. A Volvo a teljes "zöld" palettáját bevezeti hazánkban is, így mostantól a Volvo C30, S40, V50, S80 és V70 FlexiFuel változatai is rendelhetőek.

A FlexiFuel modellek alapjául egy átalakított 1.8 literes hengerűrtartalmú, négyhengeres szívómotor szolgál, melynek teljesítménye 125 lóerő, legnagyobb nyomatéka pedig 165 Newtonméter. A bioetanolt és a benzint ugyanabba az 55 literes tankba kell tölteni, ezért az üzemanyagcsöveket, szelepeket és tömítéseket úgy módosították, hogy ellenálljanak az etanol erősebb korróziókeltő tulajdonságainak. A befecskendező szelepeket megerősítették, hogy képesek legyenek több üzemanyagot befecskendezni a benzinhez képest alacsonyabb energiatartalmú E85-ből. A motorvezérlő rendszer, melyet szintén hozzáigazítottak a bioetanol hajtáshoz, folyamatosan figyeli a tankban található üzemanyag keverési arányát, és ennek megfelelően szabályozza a befecskendezést, valamint a gyújtás időpontját. Ez a motor kezdetben csak manuális váltóval lesz elérhető.A Volvo FlexiFuel modell-család további tagjait, a Volvo V70 és S80 bieotanol hajtású változatait már egy 2.0 literes, négyhengeres szívómotor hajtja, mely 145 lóerős és legnagyobb nyomtéka 185 Nm. 2008 közepétől pedig egy 2.5 literes, turbótöltős, 200 lóerő teljesítményű FlexiFuel motor is bemutatkozik a Volvo V70 és S80 modellekben. A FlexiFuel modellekért a csak benzines változatokhoz képes 105 ezer forinttal többet kell fizetni hazánkban.

A Volvo Cars összesen 10.000 FlexiFuel autó értékesítését tervezi 2007-ben, melyek legnagyobb része - a várakozások szerint - Svédországban talál majd gazdára.
Forrás: A5.hu