Együttműködési megállapodás a határon túllal

A határon átnyúló, európai uniós pályázatokon való közös részvételt biztosító, a turisztikai, oktatási és kulturális együttműködést megalapozó együttműködési megállapodást írt alá Bács-Kiskun Megye Önkormányzata és Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza

"Az együttműködés keretében közösen fogunk pályázni az Európai Unió, határokon átnyúló Interreg pályázatain és össze akarjuk hangolni azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, melyek átnyúlnak a határon" - mondta Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke.

A közgyűlési elnök hangsúlyozta, hogy lényegében egy régióval köt együttműködést a megye, mert Vajdaság Autonóm Tartomány akkora, mint a tervezett dél-alföldi régió.

Bányai Gábor emlékeztetett, hogy a történelem szakította szét a két területet, de ma is sok a közös vonás, melynek példájaként említette Bács-Kiskun megye és a Vajdaság címerében is megtalálható, a Bibliát és kardot kezében tartó Szent Pált.

Reményét fejezte ki, hogy az oktatás, a kultúra, a sport, az ökológia és a környezetvédelem területén már kialakult együttműködés közelebb hozza a határ két oldalán élő embereket.

Bányai Gábor, aki a Fidesz országgyűlési képviselője is, bejelentette, lépéseket kívánnak tenni, hogy a vízumkényszer valamilyen formában szűnjön meg, mert meggátolja a kapcsolatok további fejlesztését.

Bojan Kostres, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza elnöke emlékeztetett arra, hogy 2006 decemberében találkoztak először a megye képviselőivel, és azóta már konkrét együttműködés alakult ki intézmények és civil szervezetek között.

"Az a szándékunk, hogy Vajdaság legyen a híd Szerbia, Európai Unióba történő felvételének folyamatában" - mondta az elnök.

Forrás: MTI