Újra tüntetnek

A fejlesztési részhozzájárulásról (fer) szóló kormányzati döntés visszavonására szólítottak fel felsőoktatási hallgatói önkormányzati képviselők kedden, Pécsett tartott tandíjellenes demonstráción.

Felhívjuk a döntéshozókat, akik annak idején szüleink, nagyszüleink pénzéből, adójából ingyen tanultak, vonják vissza a társadalom számára káros, sőt, katasztrofális következményekkel járó, tandíjfizetésről szóló határozatot - hangoztatta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségi tagja a 48-as téren tartott tüntetésen.

Fehér Gergely a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mintegy háromszáz hallgatója előtt úgy vélte: "nem tűrhetjük, hogy a felsőoktatás a jövőben a tehetségek helyett a tehetősekről szóljon", nem engedhető meg, hogy a felsőoktatással kapcsolatos döntések hallgatói érdekek helyett politikai érdekek mentén szülessenek.

Azt mondta, hogy a tandíj, amely tulajdonképpen egy adófajta, szociális szűrőként működik. Ennek hatása már idén érezhető volt azáltal, hogy a tavalyinál 20 százalékkal kevesebben jelentkeztek főiskolákra, vagy egyetemekre, holott az érettségizők száma hasonlóan alakult, mint az előző esztendőben.

Szabó Gábor, a PTE hallgatói önkormányzatának elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy "a rossz politikai döntések következtében keletkezett hiányt az egyetemistákkal, a társadalommal akarják megfizettetni".

A kormányzat rossz úton indult el a fer bevezetésével. Térjen jó útra, találjon ki jobb megoldást - mondta. Hozzátette, hogy a tüntetéseket mindaddig folytatják, amíg a tandíjról szóló döntést vissza nem vonják.

Forrás: MTI