Papnak öltözött a tolvaj

Papnak öltözve lopott el legkevesebb 650 ezer euró (160 millió forint) értékben régi könyveket és festményeket könyvtárakból egy férfi Olaszországban.

Az illető nem minden akciójához öltött egyházi álruhát, előfordult, hogy a könyvtár vécéjében megbújva várta meg a zárórát, vagy szekrényben rejtőzködött. A rendőrség a római férfi lakásán zömmel XVII. és XVIII. századi könyveket, rajzokat talált. A tolvaj tintaeltüntető vegyszerrel "tisztázta" a kultúrkincseket könyvtári számuktól, pecsétjeiktől, a dombornyomatú leltári jegyzéseket vasalóval simította el.

A rendőrség szerint Rómán kívül Torinóban, Modenában és Firenzében is többször portyázott, és a könyvek, rajzok, vízfestmények egy részét már eladta olasz és külföldi - főként francia - gyűjtőknek.
A férfit mindezek ellenére nem vették őrizetbe. A rendőrség közlése szerint jelenleg nem kell attól tartani, hogy elszökne Olaszországból.

Ennél nyomósabb magyarázat lehet, hogy a férfi készséggel együttműködik a rendőrséggel, amely megpróbálja felgöngyölíteni a csempészszálakat.

Forrás: MTI