Nem hagynak időt az egészségügynek

Nagy Kálmán (KDNP) azt kifogásolta, hogy az egészségügyi kormányzat a szakma véleményének figyelmen kívül hagyásával dolgozik. Azt is kritikaként fogalmazta meg, hogy a kormány egy pici időt sem hagy az egészségügynek, az egyik változtatást azonnal követi

Az iparűzési adó kapcsán vitába keveredett Jauernik István és Keller László (MSZP), mivel az előbbi annak korlátozását javasolta, álláspontja szerint így is túl nagy a különbség a jobb helyzetű és a halmozottan hátrányos települések között, az iparűzési adóból származó bevétel tekintetében.
Keller László ezzel szemben úgy vélte, hogy így is sokat, mintegy évi 117 milliárd forintot költ a költségvetés az említett különbségek kiegyenlítésére, de ha korlátoznák az iparűzési adót, akkor nem jutna pénz a fejlesztésekre a településeken. Példaként hozta fel Törökbálintot, ahol polgármester, és ahol egyre növekszik az iparűzési adóból származó bevétel.

Varga Mihály (Fidesz) emlékeztetett: a Gyurcsány-kormány 2006-ban, az országgyűlési választások előtt egy ötéves programot fogadott el, amely kiiktatta volna 2008. január 1-jétől az iparűzési adót, de utána azt mondta, hogy "sajnáljuk", és visszavonta. Varga Mihály szerint annak, aki nem érez szolidaritást a halmozottan hátrányos helyzetű településekkel, nincs helye a parlamentben.
Keller László úgy értékelte, hogy nem a képviselők, hanem a választók döntik el azt, hogy ki kerül a törvényhozásba.

Babák Mihály (Fidesz) szerint jelenleg szükségük van az iparűzési adóra az önkormányzatoknak, mivel nem várhatnak központi támogatást a fejlesztésekhez.

Gőgös Zoltán földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár azt mondta: az Európai Bíróság határozata tükrében döntöttek úgy, hogy a jelenlegi fázisban az önkormányzatok is jobban járnak, ha nem váltja ki más adónem az iparűzési adót.

Forrás: MTI