Magyar-kubai koncert lesz

Elsa Valle, a 14 éve Magyarországon élő kubai énekesnő és csapata, a Rumba Caliente pénteken föllép a XIII. Kassai Jazzfesztiválon, a Fő utcán, szabadtéren. Elsa Valle énekesnő stílusa a hagyományos és a mai kortárs kubai éneklés keveréke, az eredeti kuba

Nagy hatással volt rá a magyar népzene és néptánc is. Hangja egyszerre érzéki, melankolikus és robbanékonyan improvizatív.

Elsa családjában szinte mindenki zenész. Kuba leghíresebb zeneakadémiáját végezte el, majd énekesi diplomával Havannában tanított, és a legrangosabb fesztiválokon aratott sikert. Olyan, világszerte ismert előadókkal szerepelt együtt, mint Al Di Meola, Carlos Santana, vagy a Buena Vista Social Club szólistái: Omara Portuondo és Ibrahim Ferrer.

A Rumba Caliente együttest, amely az énekesnőt kíséri, Winand Gábor vezeti, egyben szaxofonon és fuvolán játszik, Petz Bálint gitározik, Barcza Horváth József bőgőzik, Szabó Csaba ütőhangszereken játszik. Az együttes az eredeti kubai zenei műfajok: a salsa, a cha-cha-cha, a mambo, a rumba mellett gitárral és kis ütősökkel játsza a guajirát és a gyors guangancot is.

Krasztev Péter, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója mindehhez hozzátette az MTI-nek, hogy szinte Kassára, Szlovákia második legnagyobb városába költöztek egész októberre, és ott kívánják bemutatni a szlovák és a magyar közönségnek a kortárs magyar kultúrát és annak előadóit, a művészeket.

Forrás: MTI