Az anorexiásnak unalmas az étel íze

Az ételek íze jobban untatja az anorexiásokat, mint azokat, akik nem szenvednek étkezési rendellenességben - derült ki egy friss kutatásból. Megállapították azt is, hogy azok sem élvezik az ételt, akik már kigyógyultak ebből a súlyos betegségből.

Az anorexiások problémáját az okozza, hogy akkor is kövérnek érzik magukat, és fogyókúráznak, amikor már akár 15 százalékkal kevesebbet nyomnak a normális testsúlynál is. Szélsőséges esetben a betegség éhhalálhoz vezethet, közölte az InfoRádió.

Azt azonban eddig nem tudták, van-e köze a betegség kialakulásának a szervezet belső változásaihoz, például ahhoz, hogy módosul az agy éhségérzetért felelős részének működése.

Most kiderült, hogy igen; az anorexiás nőknél az agynak az a része, amely az íz érzékeléséért felelős - az úgynevezett insula - egyértelműen különbözik az egészségesekétől.

A Pittsburgh-i Egyetem és a Kaliforniai Egyetem orvosi tanszékének kutatói 16-16 egészséges, illetve anorexiás nő agyát szkennelték. Azt vizsgálták, hogyan reagál az agyuk az édesre (amelyet általában kellemes íznek tartanak az embere), illetve a desztillált vízre, amelynek "semleges" íze van.

Az anorexiások agya mindkét ízre sokkal kevésbé reagált, mint az egészségeseké. Ebből szűrték le a kutatók azt a következtetést, hogy az anorexiásoknak nehézséget okoz az ízek "felismerése", és az is, hogyan "reagáljanak" az ízekre - így aztán nem is élvezik azokat.

Az insula ráadásul bizonyos fokig az érzelmekért is felelős - vagyis elképzelhető, hogy az anorexiások undorítónak és ártalmasnak tartják az ételt. Ez magyarázhatja, hogy miért utasítják el az evést akkor is, amikor éhesek.