Keveset tudnak a magyar betegek a jogaikról

Keveset tudnak a magyar betegek a jogaikról, ezért szombaton tájékoztató és megelőző napot tartanak Budapesten. A Betegszervezetek Első Országos Találkozóján ingyenes egészségügyi szűréseken és tanácsadáson is részt vehetnek az érdeklődők.

Több mint 40 féle betegségről, az érintettek speciális jogairól és az egészségügyi reform változásairól is tájékozódhatnak az érdeklődők szombaton Budapesten, a Betegszervezetek Első Országos Találkozóján. A szakemberek szerint nagy szükség van a felvilágosításra, mert a betegek még mindig félnek jogi tanácsot kérni, és az ellátással kapcsolatos problémáikat is titkolják, pedig a betegjogi tanács minden kórházban ingyenes. Az érintettek többsége azzal sincs tisztában, hogy milyen segítséget kaphatnak a civil betegszervezetektől, és milyen problémákkal kereshetik fel őket. A szombati rendezvény célja éppen ezért elsősorban az, hogy a szervezetek megismertessék a gyakran hiánypótló oktató és támogató tevékenységüket a betegekkel és hozzátartozóikkal.

A Betegszervezetek Első Országos Találkozóján a bemutatkozáson kívül ingyenes egészségügyi vizsgálatokkal, előadásokkal és tanácsadással is várják az érdeklődőket a budapesti Lurdy Házban (1092 Könyves Kálmán krt. 12-14.) délután 6 óráig. Több helyszínen ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint -, testsúly és testzsírszint-, haskörfogat és csontsűrűség mérést tartanak, de van látásvizsgálat, kontaktlencse illesztés, visszérvizsgálat, bőrgyógyászati és allergia szűrés, valamint pszichológiai teszt is.

A színpadon az orvosszakma tekintélyei tartanak felvilágosító előadásokat, amelyeket különféle speciális mozgásprogramok, például csontritkulás elleni torna, családi és tévétorna egészítenek ki.
Forrás: FH