Egy lyukas mondat

A polgári erők, az erős Fidesz-KDNP-szövetség nélkül már esélye sem lenne a demokráciának Magyarországon.” (Orbán Viktor a Magyar Hírlapnak)

Azt hiszem, esélye sincs, hogy megértsük ezt a mondatot. Kövér László, a Fidesz örökbajszú ideológusa is nemrég pendítette meg finom, utánozhatatlan stílusában: aki nem érti, hogy pontosan mi a Fidesz programja, az nem értelmiségi.

Talán nem a hiábavalóságok hiábavalósága, ha felidézzük Balczó András véleményét (melyet a remekbeszabott Kuruc.infó honlap „Elhallgatott hírek” rovatában olvashattunk), hogy hazánk zsidó hódoltsági terület, ahol egyébként (tehát Magyarországon) demokratikus alapon működő fasizmus van. De hát biztos nincs itt semmi kapocs. Le a távoli képzettársításokkal! Rossz az, aki rosszra gondol. Azonnal elhatárolódom én is önmagamtól. Elnézést kérek!

Legyünk komolyak. Nézzük meg pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen: hogy is van ez a demokráciával. Legyünk nagyvonalúak is. Mert Viktor apánk mintha megint elhallgatna valamit. Feljavítva mondandója, valahogy így hangzana: Csak akkor van demokrácia, ha mi vagyunk hatalmon. Vagy: csak akkor van demokrácia, ha nincs több olyan párt a Parlamentben, amely mást mond, mint mi. A többi lehetőséget most hirtelen elfelejtettem.

Segítséget kérek hát, kollégáim nevében is! Közös gondolkodásra hívjuk olvasóinkat: Mi az, ami nem lenne a polgári erők és az erős Fidesz-KDNP-szövetség nélkül Magyarországon? A legszellemesebb megfejtők között kisorsolunk egy narancssárga citromot, melynek neve polgári narancs lesz. Hiszen, fájdalom, de a magyar narancs név már több oldalról foglalt. Az már le van stoppolva.

S nem várhatjuk el, hogy a ráncos homlokú, ám délceg Orbán Viktor spirituális mester tovább stoppolja lyukas mondatait, pláne, hogy könnyen lehet: azokat nem is ő írja. Engem is szoktak éjszakánként telefonon zaklatni, hogy biztos én írom azokat a mondatokat, s már vegyek vissza egy kicsit: mert nevetni jó, de azért nem kéne a rekeszizmokat széjjel szakítani teljesen. Én ilyenkor is el szoktam határolódni, de hát senki nem hisz nekem.

A lényeg, hogy én hiszek a demokráciában, ahogy a Fidesz és a KDNP között létrejött szövetség erejében is. Még sok ilyen mondatot kívánok Orbán Viktornak. Csak annyit kérnék tőle, hogy ha 2010-ben (igen, sajnos legkorábban akkor) felhív, hogy miattam vesztette el a választásokat, akkor ne csodálkozzon, ha elhatárolódom tőle.