Ötvenötéves születésnapjára készül

Sokszínű kínálatával a nézőközönség minden rétegét próbálja megszólítani ebben az évadban is a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, amely már most készül megünnepelni fennállásának ötvenötödik évfordulóját.

Szász Enikő igazgató az új évadot bemutató, a színházszerető közönséghez intézett felhívásában emlékeztetett: ez a sokszínűség jellemezte a múlt évad tíz bemutatóját és ez jellemzi a most kezdődött színházi idényt is.

Az idei első bemutató a társulat Krecsányi Műhelyében Mátray László egyéni műsora volt, a produkció Az állat is ember címet viselte. A gyermekeknek két bábjátékkal kedveskedik a temesvári társulat: a Gyöngyharmat János című, magyar népmese alapján készülő bábszínházi előadással (a kanadai Lábadi Éva rendezésében), valamint egy világirodalmi témájú bábszínházi előadással (Vadas László rendezésében). Bemutatójukat tavaszra tervezik.

A felnőtteknek hét produkciót kínál a társulat. Kiss Csaba (Csehov művei alapján írt) De mi lett a nővel... című stúdió-előadását Mátyás Zsolt rendezte. Szép Ernő Patika című nagyszínpadi előadásának rendezője Patkó Éva. Vas Zoltán Iván rendezésében mutatják be december 31-én Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljét, ezt követi Ödön von Horváth Férfiakat Szelistyének című alkotása Török Viola rendezésében.

Láthatják majd Line Knutzon Közeleg az idő című kamara-előadását a délvidéki László Sándor rendezésében, Leon Kruczkowski A szabadság első napja című stúdió-előadását Zakariás Zalán rendezésében, valamint az Anca Bradu által színre vitt Carlo Goldoni-komédiát, A chioggiai csetepatét.

A színház nagy esemény előtt áll: 2008 tavaszán ünnepli fennállásának ötvenötödik évfordulóját - derül ki Szász Enikő igazgató felhívásából. A "születésnapot" olyan minifesztivál megszervezésével kívánják emlékezetessé tenni, amely folytatása lesz az elmúlt évadinak. Terveik szerint meghívják a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió minden magyar nyelven játszó színházát, ezzel is erősítve a térségi kapcsolatokat.

Forrás: MTI