Jön a népmese napja

A nagy mesemondó, Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából ismét megrendezik a népmese napja programját, amelynek keretében szombaton országszerte "mesés" programokkal várják az érdeklődőket.

A népmese napját 2005 óta szeptember 30-án ünneplik Magyarországon. A szervezők célja, hogy felhívják a szülők figyelmét arra: mesélni, történeteket mondani jó, és szükséges ahhoz, hogy a szülő és gyermeke között szeretetteljes kapcsolat alakuljon ki.

Az idén több tucat település iskolái, óvodái és a könyvtárak is gazdag programmal csatlakoznak a népmese napja rendezvényéhez, az intézményekben felolvasások, színpadi előadások és vetélkedők várják az ifjú olvasókat.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Pesterzsébeten központi rendezvénnyel ünnepel: a polgármesteri hivatal előtti téren délelőtt 11 órától "hetedhét próbával" bizonyíthatják rátermettségüket a gyerekek. Az ifjú meseolvasóknak többek között a Mackó úr és ordas koma, a Világszép Sárkány Rózsa, A csillagszemű juhász és A kiskakas gyémánt félkrajcárja témakörben kell kiállniuk próbatételeket.
A délutáni órákban az Aranyszamár Bábszínház társulata A csodaszarvas meséjét adja elő, a Hangyabanda színjátszó csoport pedig a Mátyás király lustája című mesét játssza.

A nap szakmai tanácskozását a Nógrád megyei Balassi Bálint Könyvtárban tartják, ahol Boldizsár Ildikó mesekutató Mesék a bölcsőtől a koporsóig címmel tart előadást, megtartják a Magyar Olvasástársaság közgyűlését, az óvodapedagógusok pedig az irodalmi nevelés megújításának lehetőségeiről tanácskoznak.

Benedek Elek (1859-1929) író, újságíró, meseíró a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője, az erdélyi magyar irodalom és közélet jelentős alakja volt. Egyetemi évei alatt néprajzi gyűjtőmunkát folytatott, majd újságíró lett. 1887-től 1892-ig országgyűlési képviselőként parlamenti beszédeiben foglalkozott az ifjúsági irodalom, a népköltészet és népnyelv, a közoktatás kérdéseivel.

Miután végleg szakított a politizálással, az Ország-Világ, a Nemzeti Iskola, a Magyar Kritika, a Néptanítók lapja című napilapokat, folyóiratokat szerkesztette. Megindította továbbá az első, irodalmi értékűnek tekintett gyermeklapot, Az én Újságomat.

Benedek Elek verseket, színdarabokat írt az ifjúság számára, s magyar népmeséket is feldolgozott. Átdolgozta az Ezeregyéjszaka meséit és a Grimm testvérek történeteit is.

Forrás: MTI