58 milliárdra lehet pályázni

Október 4-én teszik közzé az uniós turizmusfejlesztési pályázatokat. Csaknem 250 beruházás részesülhet több mint 58 milliárd forintos támogatásban az egészség-, az öko-, kulturális és borturizmus területén.

Az ország GDP-jének 8,5 százaléka és 400 ezer munkahely - ezt jelenti ma a turizmus Magyarországnak. Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 142 turisztikai beruházás részesült hozzávetőleg 31 milliárd forintos uniós támogatásban. Megszépülhetett Balatonfüred és Gyula belvárosa, a gyöngyösi Orczy kastély, a sárvári Nádasdy vár és elkészülhetett az M3 ökoturisztikai park Polgáron.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 300 milliárd forinttal támogatja az ágazatot 2013-ig. Az októberi, első pályázati csomagban zömmel önkormányzatok, azok társulásai, egyházak, non-profit szervezetek pályázhatnak. Külön kiírás szól majd a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetében megvalósuló fejlesztésekre.
Szervesen illeszkedik a program céljaihoz a novemberi szálláshely-fejlesztési csomag, ami 130 beruházás megvalósulását segíti 26 milliárd forintos uniós pénzből.

A program harmadik eleme a jövő év első negyedében megjelenő, a térségi és kistérségi turisztikai szervezetek létrehozását célzó program. Ezek a koordinációs feladatokat látnak majd el, valamint összehangolják a térség turisztikai kínálatát.
Forrás: FH