A Fideszt szerint Ujhelyinek is tisztáznia kell magát

Ujhelyi István továbbra is hallgat a Zuschlag-ügyben, nem tisztázta a nyilvánosság előtt, részt vett-e, és ha igen, milyen minőségében azokon a találkozókon, ahol az ifjúsági egyesületek, alapítványok támogatásairól döntöttek - jelentette ki Gyimesi Lászl

Ujhelyi a kérdéses időszakban az MSZP ifjúsági szervezetének elnökeként regnált, ily módon felelős volt alelnökei, köztük Zuschlag János tevékenységéért - mondta a fideszes politikus Subasán, Szeged külterületén tartott sajtótájékoztatóján, amelyet egy hétvégi ház előtt tartott. A ház 1996-ban székhelye volt az akkor Ujhelyi István által irányított Alapítvány a Csongrád Megye Felnövekvő Generációjáért nevű szervezetnek.

Gyimesi László szerint kísérteties hasonlóság fedezhető fel a tizenegy évvel ezelőtt történtek és az ifjúsági szervezetek mostani ügye között. 1996-ban, a Horn-kormány idején számos frissen alakult vagy még be sem jegyzett, a Baloldali Ifjúsági Társuláshoz (a Fiatal Baloldal jogelődjéhez) közeli társadalmi szervezet nyert állami pályázati pénzt, többmillió forint összértékben, ami akkoriban egy panellakás árának megfelelő összeg volt.

Az ügyészség gyanúja szerint a Zuschlag-ügyben a társadalmi szervezetek által elnyert állami támogatást nem rendeltetésszerűen, hanem párt- és magáncélokra használták föl - mondta a Fidesz szegedi elnöke, aki gyanítja, hogy esetleg Subasán is ez történt.

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium jelenlegi államtitkára, az MSZP alelnöke Gyimesi László szavaira reagálva az MTI-nek elmondta: a Fidesz erőltetett politikai támadásának tartja a helyi pártelnök sajtótájékoztatóját.

A szocialista politikus kedden kiadott közleményében kifejtette: súlyos politikai támadás összemosni az Zuschlag-ügy eddig ismert vádpontjait szegedi civil szervezetekben betöltött szerepével.

Ujhelyi elmondta: tíz évvel ezelőtt, még jóval országgyűlési képviselősége előtt kuratóriumi elnöke volt a Csongrád Megye Felnövekvő Generációjáért Alapítványnak, amely a megyében széles körben ismert programsorozatot hirdetett és szervezett; mintegy harminc konferencia, képzés, tábor fűződik hozzá.

A szervezet a támogatásokkal maradéktalanul elszámolt, hasznos folyamatokat indított el az ifjúsági érdekegyeztetés kialakításában - írta közleményében a szocialista politikus.

Forrás: MTI