Törvényváltoztatásokkal a bántalmazás ellen

Magyarországon jogalkotási és - alkalmazási változásokra van szükség a nők elleni erőszak ügyében - jelentette ki Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) munkatársa kedden Szegeden.

Magyarországon ugyan vannak törvények, melyek alkalmasak lennének arra, hogy kezeljék az erőszakot elszenvedett nők helyzetét, de az érintett intézmények gyakran mégsem járnak el a jognak megfelelően - mondta a szakember az Állítsuk meg a nők elleni, családon belüli erőszakot! című országos konferenciasorozat szegedi rendezvénye előtt az MTI-nek.

Hozzátette: a szociális intézmények vagy a hatóságok tétlenségét az információ hiány mellett gyakran attitűdbeli problémák is okozzák.

A NANE által 1994-ben indított önkéntesek által működtetett segélyvonalra érkező hívások csak egy része szól az áldozat és gyermekei ellen elkövetett bántalmazásról, a telefonálók másik része arról beszél, miként "árulta el" őt a hatóság és az ellátórendszer - fogalmazott Tóth Györgyi.

Sándor Klára országgyűlési képviselő (SZDSZ) szerint a hazai jogszabályok sincsenek teljesen rendben, elsősorban a távoltartás intézményét kellene megnyugtatóan szabályozni, hiszen a jelenlegi rendelkezések nem működnek megfelelően.

Az idén tíz esztendeje működő osztrák rendszer például megoldást jelentene: Ausztriában a bántalmazást tapasztaló rendőr nyolc-tíz napra azonnal elrendelheti a távoltartást, így a nőnek marad elegendő ideje a helyzet jogi és lelki rendezésére - mondta a politikus.

A nők elleni erőszakhoz kapcsolódik a prostitúció kérdése is. Svédországban például a klienseket - akik megvásárolják mások testét - büntetik, hiszen ez illegális emberi jogi szempontból - tudatta az országgyűlési képviselő.

Forrás: MTI