Az élet tudománya

Nemzetközi Ayurveda Gyógyászati Konferenciát és Szakkiállítást rendeznek szombaton Budapesten India függetlenségének 60. évfordulója alkalmából - jelentette be a tegnapi tájékoztatón Randzsit Rae, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete.

Az Európában is egyedülálló rendezvényre, amelyet a Stefánia Palotában tartanak, elsősorban orvosokat, gyógyszerészeket, egészségügyi szakembereket, medikusokat, egyetemi oktatókat, gyógynövény- és gyógyszerforgalmazókat valamint a wellness létesítmények képviselőit várják. A részvétel ingyenes, de előzetes vagy helyszíni regisztráció szükséges.

A budapesti indiai nagykövetség, a Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány Kht. és a Debreceni Egyetem orvostudományi kara közösen szervezi az eseményt, amelyről Riesz István, a Kht. kuratóriumának elnöke, a téma magyarországi avatott szakértője azt mondta, harminc éve várnak erre a napra.

A két ország kormánya között kiváló a kapcsolat, a magyarok nyitottak az újdonságokra, az indiai termékek népszerűek - hangsúlyozta a nagykövet. Majd hozzátette: bízik abban, hogy ez a rendezvény nemcsak megismertet sokakat a több ezer éves ájurvédikus gyógyítás és életmód lényegével, hanem annak elterjesztése érdekében konkrét, gyakorlati lépésekre is sor kerül.

Például a városi, kerületi önkormányzatokkal is szeretnének tárgyalni arról, hogy - legálisan - nyílhassanak meg az indiai gyógyászat alapján működő rendelők, vagy hogy mind több legyen a vizsgázott, ájurvédikus masszázst végző masszőr.

Jellemző a mai helyzetre, hogy jelenleg - papíron - mindössze egy, garantáltan hiteles ájurvéda masszőr dolgozik Magyarországon, holott szinte minden jobb szálloda hirdet ilyen szolgáltatást vendégeinek.

Az a cél - tette hozzá Riesz István - hogy Magyarországon 2010-ben legalább 10 ájurvéda orvos - köztük 3 állatorvos - dolgozzon.

Nagy szó, hogy ma már a Debreceni Egyetemen lehet ájurvédikus orvoslást is tanulni. (Az ájurvéda szó annyit tesz indiai nyelven, mint "az élet tudománya".)

Ugyanakkor a magyar orvosok jelentős része elzárkózik attól, hogy az indiai orvoslást komolyan vegye. Pedig sokan szívesen felhasználnák kiegészítő terápiaként ezeket a gyógymódokat, mint ahogyan ma már a kínai természetgyógyászokhoz is sokan járnak, és nemcsak a laikusok ismerik el tudásukat.

A kereskedelmi kínálat mást mutat: a magyar gyógynövényboltokban sokféle bevizsgáztatott, engedélyezett, ellenőrzött, ájurvéda recept szerint készített termék kapható, köztük táplálék-kiegészítők, nyugtatók, immunrendszer-erősítők és kozmetikumok.

Az ájurvédábanban a diagnózist minden esetben a beteg egészségi állapotának összes aspektusát figyelembe véve állítja fel az orvos. Megvizsgálja a testet, a vizeletet, a székletet, a pulzust, a nyelvet, a szemet, a bőrt, a fület, az egyén napirendjét, étkezési szokásait, lakó- és munkakörnyezetét és kórtörténetét.

Forrás: MTI