Műemlék kiadó

Reneszánsz villák Toszkánában, kastélyok Venetóban, kaszárnyák és egykori börtönök mind bérbeadók. Az olasz állam a műemlékek bérbeadásával akarja azok igencsak magasra rúgó fenntartási költségeit megtámogatni.

Az eheti kínálatot a Firenzétől négy kilométerre fekvő XIV. századi Villa Tolomei vezeti, eddig 10 olasz, illetve külföldi befektető tett ajánlatot a 17 hektáros parkkal, kápolnával és még hét épülettel rendelkező villa kibérlésére - számolt be a La Repubblica című napilap. Az állam 74 ezer eurós bevételre számít az üzletből, de a nagy érdeklődésnek köszönhetően az ajánlatok magasabbra is szökhetnek.

A következő hónapokban további nyolc, Lucca és Pisa között fekvő toszkán kastélyt kínálnak fel, de 201 ligúriai és toszkán kaszárnyára is lehet licitálni. Bérbe adó a Ventotene-szigeten álló egykori börtönépület is a Tirrén-tengeren.

Az olasz állam nagyrészt azokat az épületeket kínálja bérbeadásra, amelyeket történelmi és kulturális értékük miatt nem adhat el, de amelyek elhanyagoltak és rossz állapotban vannak.
"Nem adjuk el a kincseinket, azokról az ingatalanokról van szó, amelyek romosak, vagy nem lehet értékesíteni. A bérbeadásból származó pénzből új erdőket akarunk telepíteni és renováljuk az épületeket, hogy szebbé tegyük környezetünket" - érvelt az ötlet mellett a toszkán regionális tanács egyik tagja.

Forrás: MTI