Koncertekkel a hospice mellett

Október 6-án - immár harmadik alkalommal Magyarországon - koncertekkel és rendezvényekkel emlékeznek a hospice és a palliatív ellátás világnapjára.

A World Hospice and Palliatív Care Day - a Help The Hospices nevű szervezettel együttműködésben - azért jött létre, hogy az egész világon felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy az utolsó stádiumban lévő, gyógyíthatatlan betegek szeretetteljes légkörben és fájdalommentesen búcsúzzanak az élettől.

A palliatív terápia lényege, hogy a megfelelő tüneti kezeléssel elérhető legyen a beteg életminőségének javítása, egyéni igényeire szabottan. A hozzátartozók és a személyzet a beteg elvárásainak megfelelően és mértékben nyíltan és őszintén beszéljenek a páciens helyzetéről.

A család és a beteg is tisztában legyenek a diagnózissal, a betegség stádiumára és az ápolásra vonatkozó információkkal, és biztosítsák a véglegesen meg nem gyógyítható emberek fizikai és pszichoszociális jólétét.

A világnap arra is jó alkalom, hogy szellemi és anyagi támogatást szerezzen ennek az ellátási formának. Tavaly a világ 74 országában szerveztek koncerteket, megemlékezéseket, konferenciákat, színházi előadásokat, kiállításokat és más rendezvényeket.

A figyelemfelhívás egyik módja, eszköze a zene. A Hospice Voices koncertsorozat keretében maratoni zenei koncerteket tartanak világszerte. A befolyó adományokat a hospice ellátás fejlesztésére fordítják.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület szervezésében Palya Bea ad koncertet a betegekért október 6-án szombaton délután a Spinoza Házban.

Forrás: MTI