Zuschlag már fázik

Nincs Zuschlag-ügy! – szokta volt mondani Zuchslag János szűkszavú eleganciával. Szép ez a szerénység. Jánosunk nem akar reflektort, nem kíván szerepelni, pláne bilincsben, úgy nem is igazán kényelmes.

De mondott ő mást is. Nagy mondatokkal tele a padlás. Ő is szépen kivette a részét a közös, verbális országépítésből. „Ők már nem fáztak” – utalt rettentő szellemesen a haláltáborok áldozataira, az elégetett emberekre a mi lazagyerekünk. Ó, semmi antiszemitizmus, semmi egyéb sötétség, csak „nyelvbotlás”, csak „kommunikációs hiba”. Egy baki, amit felnagyított a gaz, haladás és ifjúszocialista-ellenes média.

De miről is van szó? Nagyjából arról, hogy Zuschlag János szocialista politikust pénteken a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A volt parlamenti képviselőt, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét és hat társát különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség, alapítványoknak nyújtott állami pénzek állítólag szabálytalan felhasználása miatt.

Hát igen, különösen nagy a kár. Különösen kár, hogy azóta már meg is szüntették az ügyvezető elnöki pozíciót. Talán ez a legszívbemarkolóbb az egészben. Persze tévedhetek.


Mi van a párttal? Hol a Párt? Zuchslag elvtárs mögött sorakozik fel, vagy ellép mellőle? Mit tesznek majd a vidéki cimborák, az elvbarátok? Mit tesz a helyi mocsár? S mit tanácsol Tocsik Márta?

 
Az egykori ifjúsági minisztereket, köztük Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnököt is meghallgatná tanúként a Zuschlag-ügyben nyomozó ügyészség – írta, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, a Népszabadság. A lap szerint a volt miniszterek elsősorban a pályázatok rendszeréről - amelyekkel a gyanú szerint Zuschlag és társai visszaéltek - tudnának részleteket mondani.


A pályázatok rendszeréről, igen. Milyen szép és talányos szókapcsolat ez. Főleg nálunk. Mert itt, ugye, aztán van rendszer, de van benne őrület is. Mi aztán jól kitaláltuk. Kiskapura játszó, ügyes ország ez. Tele tehetséggel. „Moslékország, moslékország: utolsó a sorban! Tudom, hogy utolsó, de élenjár a sportban!” (Ludditák zenekar) S nem csak sportolókkal persze. Hanem „vállalkozókkal”, sőt vállalkozó (kedvű) politikusokkal.

 
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken közölte, hogy minden segítséget meg kíván adni a Zuschlag-ügyben nyomozó hatóságoknak, és a Népszabadság szerint ez azt is jelenti, hogy hamarosan személyesen is válaszol az ügyészség kérdéseire. A lap úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferencet mint volt ifjúsági miniszter idézik be tanúként Jánosi Györggyel és Göncz Kingával, valamint a fideszes Deutsch-Für Tamással, vagyis az ifjúsági ügyekkel foglalkozó korábbi tárcavezetőkkel közösen.


Igen, Gyurcsány is minden segítséget megad majd. Megható, de tényleg! Lesz ott nagy összeborulás. S ha a Magyar Gárdától nem is sikerült mindenkinek meggyőzően elhatárolódnia, hát borítékolható, hogy az ifjú úttörőnktől majd sikerül. Igen, Z. János lehet a legkisebb közös többszörös, avagy egyszerűen a közös nevező. Z. János a métely maga. Mindent egyedül, hirtelen felindulásból tett. Meg persze naivitásból. Nincs itt semmi bűnszövetkezet (az bizonyára csak az olasz krimikben létezik), csak ő van, az esendő, a képességes ember, aki a körülmények, s a gaz karvaly-média áldozata.

 
„Nem találunk szavakat” – írta Esterházy Péter a régi szép, kádári időkben. S a gyanúsítottunk persze nem tett vallomást. Érzem: itt összefüggésnek kell lennie. Z. J. biztos sok szépirodalmat olvasott. Felvértezte magát a kultúra és bölcsesség pajzsával. Elsajátította a keleti, szavak nélküli kultúrát is. Ő egy keleti ember tehát, nem véletlen a Bács-Kiskunos beágyazódottság sem.


Letartóztatták, de ő aztán tudja, mikor kell hallgatni. Nagyon sokan bíznak az ő jófiús, ártatlan hallgatásában. A döntés ellen maga Zuschlag és védője is fellebbezett. A fellebbezésekre tekintettel az ügyben napokon belül másodfokon dönt a Csongrád Megyei Bíróság. Az ügyészség szerint a bíróság azzal indokolta döntését, hogy fennáll a szökés, az elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélye is. A bíró ezzel elfogadta az ügyészség indítványát. Az előzetes letartóztatás egyelőre harminc napig tart, ami akár három évig - kéthavonta egy-egy új döntéssel - meghosszabbítható.

 
Hosszabbítsunk, elvtársak, hosszabbítsunk! Játsszuk újra a meccset. Cseréljünk bírót, csatársort, s masszírozzuk át a védőket is. Találjuk ki újra együtt a demokráciát!