Közeledik a Császárvárosok napja

A császármetszések okaira, következményeire keresik a választ szeptember 29-én az ország több nagyvárosában is. Szülész-nőgyógyászok, szülésznők, pszichológusok és édesanyák szólalnak meg, osztják meg tapasztalataikat egymással és az érdeklődőkkel.

Már-már társadalmi jelenség, hogy minden harmadik gyerek császármetszéssel jön világra idehaza, miközben senki sem gondolja végig, hogy milyen testi-lelki következményei vannak ennek életünkre, kapcsolatainkra, jövőnkre- mondta el a Független Hírügynökségnek Rist Lilla, szervező.

Budapesten délben kezdődnek a programok szeptember 29-én. Az Erzsébet téren előadók, színészek császármetszéses és császármetszés utáni természetes szülések történetét mondják el. Megszólal Geréb Ágnes, bába, szülész-nőgyógyász is. Két órától négyig az Aranytíz Művelődési Központban előadásokat tartanak. Rákóczi István, a Szent Imre Kórház osztályvezető főorvosa, Endrődi Tamás, a ceglédi szülészeti osztály vezetője, Molnár Judit, pszichoterapeuta és Orosz Katalin, klinikai szakpszichológus beszél majd. Négy órától pedig ugyanott "Más-kép(p) a császármetszésről" címmel kerekasztal beszélgetés kezdődik Egyed Jenő, orvos, Varga Katalin, pszichológus, Martini Jenő, ügyvéd részvételével. De ott lesz Rákóczi István és Endrődi Tamás is, valamint újságírók, szülésznők és dúlák - modta el Rist Lilla, szervező, újságíró.

Vidéken is lesznek programok: Debrecenben, Miskolcon és Békéscsabán előadásokkal, szakértők kerekasztal beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. Szombathelyen ezeken kívül "Séta a szeretetben születésért" címmel 15 órakor séta indul a Markusovszky Kórház elől. Siófokon 11 órától levetítik Rist Lilla: Nórák- Történetek a szülőszobából című filmjét, Szegeden pedig vitaestet rendeznek 18 órától.

A legfrissebb adatok szerint a császármetszések aránya 28,9 százalék idehaza. Ez 3 százalékkal több, mint 2003-ban. A legmagasabb értéket a Csornai Margit Kórházban, (46.8%), a legalacsonyabbat Tapolcán (15,7%) mérték. Rist Lilla szerint azért van szükség az ilyen akciókra, mert nem is gondoljuk végig, miért nő ez a szám, illetve, hogy milyen következményei lehetnek a nem természetes születésnek- fogalmazott a szervező.

További információk a csaszarvarosok.hu internetes oldalon találhatók.
Forrás: FH