Dráma és kabaré egy napon ünnepel

Parti Nagy Lajos a színpadi beszéd megújításáért, Esterházy Péter pedig a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című drámájáért, a Színházi Dramaturgok Céhének a legjobb magyar drámájának járó díjat kapja. Az Örkény Színház a 100 éves magyar kabaréról emlék

Közösen szervez programokat és díjátadókat a Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Színházi Dramaturgok Céhe és az Új Színház. Délután egy órától rendhagyó irodalomórával nyitnak, ahol Egressy Zoltán, a Portugál írójának szemével ismerhetjük meg a ma magyar színházi szövegeket. 17 órakor az Új Színház Stúdiószínpadán adják át a Szép Ernő-jutalmat Parti Nagy Lajosnak a színpadi beszéd megújításáért, életműdíjat kap Hubay Miklós, drámaíró, a Színházi Dramaturgok Céhének díját, a 2006/2007-es évad legjobb magyar drámájáért Esterházy Péter, író veheti át. Bálint Lajos-vándorgyűrűt kap Veress Anna, dramaturg, fordító, író.

Mindemellett bemutatják a Rivalda című drámaantológiát, valamint egy válogatást a 2006/2007-es évadban Örkény István-ösztöndíjjal jutalmazott, illetve a Nemzeti Kulturális Alap Színházi Kollégiuma által támogatott drámaírók műveiből.

A Szentendrei Új Kulturális Központ a Magyar Dráma Napja alkalmából pénteken 11 órakor adja át az újonnan alapított Teátrum-díjat Budapesten, a Nemzeti Színház előcsarnokában. A díjazottakat a 2007-es Szentendrei Teátrum palettájára tűzött darabok szereplői közül választották. Ugyanezen az eseményen Kriaszter Attila, a központ igazgatója egy különleges groteszk-abszurd drámaíróversenyt hirdet, és ez alkalommal hozza nyilvánosságra a 2008-ban aranyjubileumát ünneplő, 50. Szentendrei Nyár programsorozatának főbb eseményeit, valamint Szentendre kandidálását a 29. Költők Világkongresszusára.

A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

100 éves a magyar kabaré

Az Örkény Színház ezen a napon a magyar kabaré 100. évfordulójáról emlékszik meg. Kárpáti Péter: Búvárszínház - Nagy Endre kabaréja - című produkciójának nyílt próbáját nézhetik meg a teátrum pártoló tagjai.

Mint az a teátrum portáljáról kiderül, a magyar kabaré már kicsit több mint 100 éves. Hiszen amit ma kabarénak nevezünk, az meglehetősen eltávolodott a magyar kabaré kezdeteitől. Amit a nagyszerű Nagy Endre 1907-ben a Bonbonniere nevű szórakozóhelyen megteremtett, az sokkal inkább tekinthető performansznak vagy dumaszínháznak. A rendkívüli sikereket elért Nagy Endre neve a század első évtizedeiben összeforrt a kabaréval, a szórakozni vágyók esténként a „nagyendrébe” jártak. Kárpáti Péter új drámája ezt a világot és e világ megteremtőjét idézi meg. Nagy Endrét, aki sikerrel vette fel a küzdelmet az orfeumokkal és a német nyelvű, trágár brettli-színpadokkal. Aki új műfajt teremtett rögtönzésnek ható, de gondosan megírt konferanszaival. Aki az életét a magasművészet és a szórakoztatás mesterségesen szétválasztott kettősségében élte le, s aki ezt a kettősséget sikeresen értelmezte újra. És akit sikerei csúcsán fosztottak meg a színházától. Kárpáti elsősorban Nagy Endre önéletrajzi művéből, A kabaré regényéből [1935] dolgozott, de nem a nagy nevettető életét, s nem a korabeli kabaré jeleneteit írta át mai színpadra. A mű gerincét a személyes dráma, a tehetség és ambíció eltéréséből fakadó tragédia, és a színfalak mögötti intrikák, árulások azóta sem ismeretlen történetei alkotják.


A Magyar televízió tizennégy részes sorozattal hajt fejet a kabaré nagyjai előtt. Az M1-en 20.10-től Színházi esték a 100 éves magyar kabaré jegyében címmel láthatják a nézők visszatekintés első részét. Felsorolhatatlan az összes konferanszié, kabaré szerző neve, és azok a sommás megjegyzések, kritikák, amelyekkel a korabeli sajtó ítészei jellemezték a kabaré történetének nagyjait. Írásaiknak a monopolizált hangszórók: kereskedelmi rádiók, bulvár sajtótermékek, kereskedelmi televíziók világában ma már nincs mit keresnie? Vagy mégis?

Vannak kiváló komikusok; és vannak nézők, akiket nemcsak a profán viccek ingerelnek hahotázásra. Talán az utóbbi évtizedek politikai csavarjaira is jellemzőek azok az anomáliák, melyeket a Pesti Broadway cabaret-jeiben, varietéiben, revüiben már a múlt század elejétől folyamatosan pellengérre állítottak.

Szereplők:
Szacsvay László
Pindroch Csaba
Oroszlán Szonja
Nagy Cecília (Cili)
Magyar Attila
Kiss Mari
Hernádi Judit
Hajdú István
Bakai László
Benedek Miklós