Számtalan szőnyeg a múzeumban

Három évszázad török szőnyegeiből nyílt kiállítás hétfőn az Iparművészeti Múzeumban. A tárlaton a kiállítóhely szőnyeggyűjteményének legszebb 42 darabját nézhetik meg a látogatók, köztük két 15. századból származó szőnyegtöredéket.

A török szőnyegművészet történetének két nagy periódusa közül az első, a 13-14. századi, úgynevezett szeldzsuk szőnyegek korszaka. Ezt követte a hatszáz éven át tartó második időszak, az oszmán-török szőnyegeké. Magyarország és Erdély, történelmi helyzetéből adódóan, egyedülállóan gazdag 16-17. századi oszmán-török szőnyegkollekcióval bír.

A budapesti Iparművészeti Múzeum 1872-es alapítása óta gyűjti a szőnyegeket. A csaknem 800 darabos kollekciójának 42 legszebb, 15-17. századi darabjai láthatók az oszmán-török szőnyegekből nyílt kiállításon. A tárlaton végigkövethető három évszázad török szőnyegeinek motívumváltozásai.

A kiállítás kuriózumai a 15. századi szőnyegtöredékek, a Crivelli és Memling darabok.
A tárlaton láthatók a kairói udvari manufaktúra szőnyegei, az úgynevezett fürdőszőnyegek, valamint a 17. századi török "oszlopos" imaszőnyegek néhány darabja is. A kiállítás anyagában megtalálhatók a vörös vagy okker színű imafülkés imaszőnyegek is.

A kiállítás március 10-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban.
Forrás: FH