Szőnyegkiállítás az Iparművészetiben

Oszmán-török szőnyegekből nyílik kiállítás hétfőn Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban; a csaknem félszáz darab közül az egyik legkülönlegesebb az a XV. századi szőnyegtöredék, amelyhez hasonló Carlo Crivelli velencei festőművész alkotásain is szerepel.

Az Oszmán-török szőnyegek - In memoriam Batári Ferenc (1934-2005) című kiállításon az Iparművészeti Múzeum oszmán-török szőnyeggyűjteményének legszebb darabjait csodálhatja meg a közönség.

A múzeum tájékoztatása szerint a világhírű gyűjtemény utoljára 1994-ben, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban rendezett kiállításon volt látható, az Iparművészeti Múzeum épületében pedig 10 évvel ezelőtt került a nagyközönség elé néhány kiemelkedő darabja Süleyman Demirel akkori török államfő budapesti látogatása alkalmából.

 A kollekció szenzációjának számít a két legkorábbi, XV. századi, egyedülálló szőnyegtöredék, az úgynevezett Crivelli- és Memling-szőnyegek.

A korai állatalakos Crivelli-szőnyegtöredék világhírnevét Batári Ferencnek, az Iparművészeti Múzeum egykori főmuzeológusának köszönheti. Az oszmán-török szőnyegek nemzetközileg elismert szakértője 1984-ben tudományos publikációjában tette - "Crivelli-szőnyeg" néven - világszerte ismertté azt a szőnyegtöredéket, amelyhez hasonlót ábrázol Carlo Crivelli velencei festő két - 1482-ben, illetve 1486-ban készült - festményén.

A kiállításon, amelyet Batári Ferenc emlékének szentelnek, az Iparművészeti Múzeum szőnyegei mellett a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből két ravatalkép, valamint a Szépművészeti Múzeum anyagából két festmény is szerepel egy-egy jellegzetes török szőnyeg ábrázolásával.

Az egykori Magyar Királyság és Erdély területére az Oszmán Birodalommal folytatott diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok révén érkezett számos értékes keleti portéka, díszes lófelszerelés, drága kelme, fegyver és szőnyeg. Így Magyarországon és Erdélyben egyedülállóan gazdag XVI-XVII. századi oszmán-török szőnyegkollekció alakult ki. Az Iparművészeti Múzeum az isztambuli Török és Iszlám Művészeti Múzeum anyaga után a világ második leggazdagabb oszmán-török szőnyeggyűjteményét tudhatja magáénak.

A múzeum mintegy 800 darabot számláló anyagának egynegyedét teszi ki a XV-XIX. századi oszmán-török gyűjtemény. A kiállítás ezek közül mutatja be a legszebbeket, szőnyegtípusok szerinti csoportosításban.
Forrás: MTI