Hétezer éves kismama

Megdöbbentő leletre bukkantak a régészek az M6-os autópálya nyomvonalán folyó ásatáson a Tolna megyei Alsónyéknél. Egy 7000 éve eltemetett kismama csontvázát találták meg magzatával együtt teljesen épen. A kismama valószínűleg terhessége utolsó harmadában

Először a csecsemő karcsontját találták meg a régészek, majd előbukkant a 7000 éve eltemetett, teljesen épen fennmaradt apró test. A terhesség előrehaladott volt, a magzat feje ugyanis már befordult az anya medencéjébe.

Valószínűleg szülés közben, vagy szülés előtt olyan betegségben halhatott meg, hogy már nem tudta világra hozni a gyermeket - mondta a Független Hírügynökségnek Osztás Anett régész.

A csontokat antropológusok vizsgálják tovább. Megállapítják, milyen korú volt az anya és magzata, a gyermek nemét pedig laboratóriumi vizsgálattal derítik ki. Az anya valószínűleg rangosabb családból származott, erre utal, hogy előkelőknek fenntartott, oszlopszerkezetes sírépítményben temették el. A csontváz mellett edényeket is találtak, amelyekbe ételt is tettek a gyászoló rokonok, akik hittek a halál utáni életben. Az újkőkorból származó településen tavaly május óta 550 sírt tártak fel. A kutatás októberig folytatódik.
Forrás: FH