Divataberráció: 12 éves kislány a divathét arca!

Ausztrália miniszterelnöke, John Howard élesen bírálta a Gold Coast-i divathetet, mert egy 12 éves kislányt választottak az esemény arcának. Mindeközben Londonban bejelentették, hogy szombaton kezdődött Divathéten csak 16 éven felüli modellek vehetnek rés

Az 12 éves ausztrál kislány, Maddison Gabriel és családja nem veszi komolyan az elmarasztaló kritikát. A Gold Coast-i divathét szervezői azt mondják, hogy Hillcrest Christian College nyolcadik osztályos tanulója csak követi az álmait, a miniszterelnök viszont bevezetné az európai szabályozást, hogy 16 éven aluli modellek nem léphetnek kifutóra.

" Az ártatlanság eszményét meg kéne őriznünk a társadalmunkban, egyszerűen felháborítónak találom, hogy 12 évesekkel reklámozzuk a divatszakmát. Azt hiszem, hogy minden ausztrál hasonlóképpen érez" - mondta szombaton a Southern Cross ausztrál hírügynökségnek. Maddison édesanyja, Michelle Gabriel csak nevet a felhajtáson, kislánya ugyanis vasárnap ünnepli tizenharmadik születésnapját.

A londoni divathét egészségügyi szabályait a Brit Divat Tanács hozta azért, hogy kiszűrjék azokat a modelleket, akiknek a testtömeg indexük ( a testmagasságból és a testtömegből kiszámított érték ) egy bizonyos szint alá süllyed. A kritikusok szerint viszont a magasság és a súly aránya nem mindig határozza meg az egészséget, ezzel csak azt érik el, hogy a modellek majd manipulálni fogják a teszteket.

A korlátozásoknak az a céljuk, hogy távol tartsák azokat a fiatal lányokat a kifutótól, akik éppen azért küzdenek súlyos, akár életveszélyes étkezési problémával, hogy bekerüljenek a divat világába. Spanyolországban és Olaszországban azokat a lányokat nem is engedik dolgozni, akiknek a testtömeg indexük kevesebb, mint 18. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása alapján a normális érték 18.5, ez alatt már kórosan soványnak számít az illető, Néhány hónapja két dél-amerikai modell bele is halt a súlyos az éhezésbe.
Forrás: FH