Megvan az új miniszterelnök-jelölt

A politikában eddig szinte teljesen ismeretlennek számító Viktor Zubkov gazdasági szakembert jelölte kormányfőnek Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán alig néhány órával azután, hogy az eddigi miniszterelnök, Mihail Fradkov lemondott.

Zubkov a Szovjetunióban egy állami gazdaság (szovhoz) vezetője volt. Az 1990-es évek elején Szentpétervárott dolgozott a polgármesteri hivatal sajtóosztályán. A város vezetője akkoriban Vlagyimir Putyin volt.

Az eddigi kormányfő, Mihail Fradkov és kormánya szerdán nyújtotta be lemondását.

Oroszországban decemberben parlamenti választásokat tartanak, ahol a jelenlegi kormánypárt toronymagas esélyesnek számít. Jövő márciusban elnökválasztás lesz, a második ciklusát töltő Putyin az alkotmány értelmében harmadszor nem jelöltetheti magát. Elemzők szerint Putyin a most lemondott Fradkov-kormány miniszterelnök-helyettesét, Szergej Ivanovot jelölheti ki utódjául.

Putyinhoz hasonlóan Ivanov is dolgozott a volt szovjet állambiztonsági hivatalnak, a KGB-nek. Korábban védelmi miniszter volt, most pedig az orosz ipar reformját felügyeli miniszterelnök-helyettesként.
Forrás: FH