Jogerős az ítélet az orvos ellen

A másodfokú ítélet alapján is bűnös az a szigetvári orvos, aki két évvel ezelőtt mentővel Pécsre küldött egy mandulaműtéten átesett kisfiút - ezt állapította meg kedden a Baranya Megyei Bíróság. Az ötéves gyermek a mentőben meghalt. A bíróság foglalkozás

A szentegáti kisfiút egy mandulaműtét után néhány nappal vérző torokkal vitte be édesanyja a szigetvári kórházba. Az ügyeletes orvos nem tapasztalat vérzést, így nem látta el, hanem Pécsre küldte. Arra hivatkozott, hogy a pécsi kórházban jobbak a személyi és a tárgyi feltételek a kisfiú ellátásához. Ezért a kisfiút beültette egy mentőbe, amely elindult Pécs felé. Pécsről pedig egy rohammentőt kért, amely szinté elindult. Az orvos elgondolása szerint út közben találkoztak volna, ahol a gyereket át lehetett volna tenni a rohammentőbe, és ott stabilizálni lehetett volna az állapotát, amíg Pécsre érnek a kórházba. A Szigetvári Kórházban - az orvos állítása szerint - nem volt megfelelő intubáláshoz szükséges eszköz és úgynevezett centrális vénát sem lehetett bekötni a gyereknek. Az ötéves kisfiú elvérzett a mentőben.

A Baranya Megyei Bíróság helybenhagyta pécsi városi bíróság elsőfokú ítéletét. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben találta bűnösnek az orvost, ezért 6 hónapi fogházra ítélték, a büntetés két évre felfüggesztették. A megyei bíróság úgy ítélte meg, hogy az orvosnak a Szigetvári Kórházban stabilizálni kellett volna a gyereket, amíg a Pécsről induló rohammentő a kórházba ér.

Az orvosnak nem kell börtönbe vonulnia. A bíróság elmondása szerint a legenyhébb büntetésben részesült, a jövőben pedig továbbra sem minősül büntetett előítéletűnek. Az orvos egyébként most is Németországban dolgozik.