Ebola-járvány Kongóban?

Legkevesebb öt ebolafertőzésről és ebből következő halálesetről számolt be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden. A szervezet szóvivője szerint a halálos járvány vírusát öt áldozat testében találták meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban (a volt Z

Az ország nyugati, Kasai tartományában 68 ember halt meg az utóbbi négy hónapban, olyan vérzéses tünetekkel, amelyek az ebolára utalnak. Ennek a mindmáig gyógyíthatatlan járványnak 1976 óta - bizonyíthatóan - több mint 450 ember esett áldozatul, egész Afrikában pedig csaknem 1200. A vírus csillapíthatatlan vérzést indít el a fertőzöttekben, ami néhány nap alatt az áldozat halálát okozza, szinte minden esetben.

A WHO most azon dolgozik a kongói hatóságokkal együttműködve, hogy felderítsék és kivizsgálják az összes ebolagyanús esetet, elszigeteljék a fertőzötteket. A szóvivő hozzátette, hogy több hasonló, de az ebolánál enyhébb lefolyású betegséget okozó vírus is létezik, úgyhogy először azt kell kideríteni, hogy a vizsgálandó esetek mindegyikében valóban ebolafertőzésről van-e szó.
Forrás: FH