Harry Potter és ami mögötte van

A mai modern világban az olvasás lassan kimegy a divatból - állítják sokan. Pedig Magyarországon igenis vannak, akik szeretnek rendszeresen olvasni. A könyv értékét és fontosságát a társadalom elismeri, ám folyamatosan veszélyben van.

Ma már nem mindig az a legfőbb szempont, hogy értékes könyveket készítsenek, hanem inkább az értékesíthetőség, az eladhatóság a fontos. Nagyban befolyásolja ezt a technika is.
Az új, modern üzlet a film, a videó, a DVD, na és az Internet egy új vizuális tömegkultúrát igyekszik uralkodóvá tenni. Ha úgy vesszük egy elektronikus és nyomtatott termék közötti háború alakult ki, amely során a könyv egyre inkább kezd kiszorulni.

A könyv szeretete a legtöbb emberben gyermek- és ifjúkorban alakul ki. Előnyben lehetnek azok, akiknek kisgyermek korukban a szülők, nagyszülők estéről-estére mesét olvastak, vagy találtak ki, segítve ezzel a saját képzeletük világának kialakítását. Akik ehhez fiatalon hozzá szoknak, biztos, hogy felnőtt korban is szívesebben térnek be egy könyvesboltba, könyvtárba vagy vesznek le egy könyvet a saját házi kis könyvtáruk polcáról.

Harry Potter sorozat
Harry Potter és a bölcsek köve
Harry Potter és a Titkok Kamrája
Harry Potter és az azkabani fogoly
Harry Potter és a Tűz Serlege
Harry Potter és a Főnix Rendje
Harry Potter és a Félvér Herceg
Harry Potter and the Deathly Hallows
Az elmúlt években mégis született egy olyan mű, amely kortól, nemtől függetlenül több millió ember kedvence lett. Ő nem más, mint az ifjú varázsló tanonc, Harry Potter története. Kevesen vannak és talán egyre kevesebben lesznek, akik ne ismernék Harry legendáját. Igen, igen, ő az, akinek egy villám alakú sebhely díszeleg a homlokán. Ma már nem nagyon van olyan termék a kereskedelmi piacon, amin ne lenne legalább egy Harry Potterre utaló embléma. Lassan az utcai seprőkön is Tűzvillám felirat fog díszelegni és majd nézhetjük, hogyan repkednek rajta a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat munkatársai.

Joanne Kathleen Rowling angol írónő – aki valaha francia tanárként dolgozott - egy hét kötetből álló bestsellert alkotott meg az évek során. Az első (Harry Potter és a bölcsek köve) angolul 1997-ben, magyarul 1999-ben jelent meg. A legutóbbi kötet pedig a hatodik, amely angolul 2005-ben, magyarul pedig 2006-ban került a boltokba. A sorozat befejező része 2007. július 21-én látott napvilágot. Angol címe Harry Potter and the Deathly Hallows) (szabad fordításban: Harry Potter és a Halálos Szentek). A magyar nyelvű kiadást 2008. februárjára ígéri a Rowling-kötetek hazai gondozója, az Animus Kiadó.



A Harry Potter-sorozat a Gyűrűk Ura rekordját is megdöntötte és a világ legsikeresebb egyszerzős könyve lett. Mindez annyit jelent, hogy több mint 300 millió példánnyal csak a Biblia áll fölötte, ami viszont több különböző szerző munkája. A sorozat köteteit 60-nál több nyelvre fordították le, az első kötetet latinra és ógörögre is, s az utóbbi a fordító szerint az elmúlt több mint 1500 év leghosszabb, ógörögre fordított szövege.

Az utózöngéktől sem mentes regény megosztja a társadalmat. Vitathatatlan, hogy sok gyerekkel ismertette meg az olvasás élményét, ugyanakkor kérdéses, hogy jót tesz-e nekik egy ilyen könyv olvasása, illetve irodalmi értékeiről is erősen megoszlanak a vélemények. Ami biztos, Harry Potter hozta létre az eddigi legnagyobb fanfiction-mozgalmat. Harry, a főhős a jó oldalon áll, és a regényben a szeretet ereje a barátsággal ötvözve sokszor győzedelmeskedik a rossz fölött.
Az egyház többször támadást indított a kötetetek ellen. Szerintük Voldemortnak- a gonosz hatalom- megfelelője a sátán, hiszen ő a bukott angyal, aki teremtmény, és Jézus legyőzte már, csakúgy, mint Harry a Sötét Nagyurat.

Az utolsó kötet rövid tartalma
Harrynek egy sötét, veszélyes és lehetetlennek tűnő feladatot kell teljesítenie: megtalálni és elpusztítani Voldemort utolsó Horcruxait. Harry még soha nem volt ennyire egyedül és még soha nem érezte ilyen sötétnek a jövőt, de erősnek kell lennie, hogy teljesíteni tudja a rá bízott feladatot. El kell hagynia az Odú nyújtotta melegséget, biztonságot, társaitól is meg kell válnia, hogy a számára kiszabott elkerülhetetlen ösvényt járhassa. Utolsó, hetedik kötetében J.K. Rowling választ ad a kérdéseinkre, melyekre oly régóta vártunk. Varázslatos, gazdagon színezett, elképesztő iramban hömpölygő elbeszélés a történetmesélés nagyasszonyától, kinek regényeit nem elég egyszer elolvasni.

A mágia ma hazánkban is egyre szélesebb körben terjed sokféle formában. Elég, ha csak a gyógyítás természetfeletti energiáikra, amulettekre vagy a jóslásra gondolunk. Sok minden a hiten alapszik és mindenki maga dönti el, miből kíván erőt meríteni.



A regény összes részéből filmek is készülnek. Eddig az első ötöt dolgozták fel (az első részt 2001-ben mutatták be), a hatodik rész, várhatóan 2008 vége felé kerül a mozikba. Harry Potter karakterét Daniel Radcliffe személyesíti meg a filmekben. Sokan beérik a film által elénk vetített képpel, akik ezzel a lehetőséggel élnek a könyv elolvasása előtt, nekik már nem adatik meg az, hogy saját maguk képzeljék el a mágikus helyeket: a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolát, az Odut, az Azkabant vagy a Tiltott rengeteg képeit.

A Nagy könyv TOP 12-es listája
1984 (Orwell, George)
A Gyűrűk Ura (Tolkien, John Ronald Reuel)
A kis herceg (Saint-Exupéry, Antoine de)
A Mester és Margarita (Bulgakov, Mihail Afanaszjevics)
A Pál utcai fiúk (Molnár Ferenc)
Abigél (Szabó Magda)
Az arany ember (Jókai Mór)
Egri csillagok (Gárdonyi Géza)
Harry Potter és a bölcsek köve (Rowling, Joanne Kathleen)
Micimackó (Milne, Alan Alexander)
Száz év magány (García Márquez, Gabriel)
Tüskevár (Fekete István)
Ha csak a 2006-os év könyv sikerlistáját vesszük, Harry Potter ott is az élen végzett.
A Libri Könyváruház tízes listáját a Harry Potter és a félvér herceg című könyve vezette, pedig olyan más művekkel versengett, mint Paulo Coelho Alkimistája, Dan Brown Da Vinci-kódja, Müller Péter Szeretetkönyve vagy Márai Sándor Füveskönyve.

A hazai népszerűségre bizonyíték, hogy a 2005-ben meghirdetett Nagy Könyv szavazásba is bekerült a Top 12-es listába. Ennek a programnak az volt a célja, hogy az embereket visszavezesse az irodalom világába a televízió segítségével.

A sorozat, a boszorkányok, varázslók és varázslények világa azonban továbbra is hódít és a regény befejeztével is biztosak lehetünk abban, hogy még sokáig köztünk marad Harry és barátai legendája.