Romaügyi biztos az Unióban?

Európai Roma Televízió létrehozását elősegítő Alapítvány alakult, jelentették be egy budapesti tanácskozáson, pénteken. Az alapítvány kuratóriumának tagja többek között Lévai Katalin EP-képviselő, a Jogi Bizottság tagja, az Európai Roma Fórum elnöke, vala

Az Alapítvány lengyelországi székhellyel fog működni, létrehozásában és működtetésében lengyel, magyar és szlovák roma és civil emberjogi szervezetek vesznek részt. A kezdeményezést üdvözölte Horváth Aladár roma kisebbségi kormánybiztos és Puporka Lajos, a C Rádió vezetője is.

A nemzetközi tanácskozáson előadást tartott Lévai Katalin, az EP szocialista frakciójának romaügyi szóvivője, aki elmondta: a roma kisebbség esélyegyenlőségéért folytatott küzdelem részeként, az európai szocialista frakció holland alelnökével, Jan Marinus Wiersmával és más képviselőkkel közösen ajánlásokat terjesztenek az EP elé, így javasolni fogják külön roma kisebbségügyi biztosi poszt létrehozását. "A kisebbségek érdekképviselete összeurópai ügy, az összes uniós politikát át kell, hogy hassa. Indokolt koordinálására önálló biztosi posztot létrehozni" - jelentette ki Lévai Katalin.
Forrás: FH