Liam Fox brit ellenzéki képviselő Magyarországon

Magyarországra látogat, és szerdán a honvédelmi miniszterrel találkozik Liam Fox brit ellenzéki képviselő, aki januárban felvetette Magyarország NATO-tagságának felfüggesztését.

A képviselőt Szekeres Imre honvédelmi miniszter hívta meg, azután, hogy Liam Fox januárban a Financial Times idézete szerint kijelentette: Lengyelországban és Magyarországon járt, és ott elpanaszolta, hogy ezek az országok "beléptek a NATO-ba, zsebre vágták a biztonsági garanciákat, majd csökkentették védelmi kiadásaikat".

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint szerdán a honvédség szolnoki helikopterbázisán találkozik Szekeres Imrével Liam Fox. A találkozón a miniszter és a bázis parancsnoka is előadást tart majd.

A vezető tory képviselő januárban azt mondta: a párt által szorgalmazott megállapodás alapján "felfüggeszthető lesz azon NATO-országok tagsága, amelyek (védelmi) kiadásai elmaradnak a közösen elfogadott szinttől".

Szekeres Imre januárban közölte: azért hívta meg a képviselőt, hogy Magyarországon személyesen folytathassák le ezt a vitát, s hogy közben az angol képviselő helyszíni tájékoztatást kapjon az ország NATO-szerepvállalásáról.

Szekeres Imre korábban hangsúlyozta, hogy ő nem találkozott Liam Fox brit ellenzéki képviselővel, a konzervatív árnyékkormány védelmiminiszter-jelöltjével, amikor az Magyarországon járt.

Fox tavalyi magyarországi látogatásán tárgyalt a Honvédelmi Minisztériumban, de a miniszterrel nem találkozott - ezt a vezető ellenzéki politikus személyes szóvivője közölte Londonban, még januárban.

Forrás: MTI