AZ MDF szerint is kell az euró-céldátum

Az MDF egyetért a jegybankelnökkel abban, hogy ki kell jelölni az euró-bevezetés céldátumát - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a Magyar Demokrata Fórum szóvivője kedden az MTI-vel.

"A Magyar Demokrata Fórum üdvözli a jegybank elnökének bejelentését és támogatja, hogy erről széles körben kezdődjön szakmai és politikai szinten egyeztetés. Az MDF, ahogy eddig, ezután is azt szorgalmazza, hogy történjen meg egy reális céldátum újbóli kijelölése" - írta közleményében a szóvivő.

Az ellenzéki párt szerint az ország jelenlegi aggasztó gazdasági és pénzügyi helyzetében egy konkrét céldátum növelné a tervezhetőséget és a kiszámíthatóságot. Az MDF elvárja a kormánypártoktól, hogy legyenek nyitottak egy új céldátum kijelölésére és az euró-bevezetés ügyét ne rendeljék alá pillanatnyi politikai vagy választási érdekeiknek.

A szóvivő hangsúlyozta: az elmúlt években "az MSZP-SZDSZ kormányok a liberálisok sorozatos ígéretei ellenére folyamatosan halasztották a céldátumot, végül pedig a céldátum érvényét vesztette, sőt a kormány nyíltan kimondta, hogy céldátumra nincs szükség".

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint a következő 6-12 hónapban az üzleti szférának, illetve a társadalmi szereplőknek meg kellene vitatniuk az euró bevezetésének lehetőségeit és ezt követően céldátumot kellene kijelölni. A jegybank elnöke ezt az Amerikai Kereskedelmi Kamara csütörtöki budapesti rendezvényén mondta.

Aláhúzta: ha Magyarország felgyorsítja a konvergenciaprogram megvalósítását, illetve a felzárkózási folyamatot, akkor akár 2011-2012-ben is be lehetne vezetni az eurót, ez azonban áldozatokat követelne.

Forrás: MTI